Magiska bilder från Afrikas 50-tal


Ur Todd Webbs bok. Foto 2021 TODDWEBB ARCHIVE.

1958 fick fotografen Todd Webb uppdraget av FN att fotografera det nya Afrika. Nu, nästan 65 år senare, publiceras hans magiska bilder – som nästan ingen tidigare sett – i boken Todd Webb in Africa. 

Året var 1958 när Todd Webb på uppdrag av FN gav sig ut på en fem månader lång roadtrip i Afrika med syfte att fånga stämningen som sjöd av politisk självständighet mitt i en industriell och kulturell omvandling. 

Webbs uppdrag var att skildra ”Afrikas föränderliga ansikte”. Och detta gjorde han genom bilder som visar dramatiska scener från val som upprätthöll kolonialstyret, livliga hamnar och rykande koppargruvor. Men han tog också en massa bilder för sin egen skull som återfinns i boken.  

Att kunna fotografera med dyr Kodacolor-film var på denna tid en lyx som var reserverad för några få fotografer på Life och National Geographic. Todd Webb utnyttjade därför möjligheten att förverkliga sin konstnärliga vision när FN kunde finansiera uppdraget. Men trots den fina kvaliteten på de över 2 000 bländande färgbilderna publicerade FN bara 22 stycken – alla i svartvitt.

Bokens omslag

Att bilderna nu publiceras är något av ett mirakel. Efter en ekonomisk affär i mitten av 70-talet hamnade Webbs fotografier hos en konsthandlare med tvivelaktigt rykte. Dit hörde samtliga negativ från Afrika-resa tillsammans med en stor del av hans livsverk. Men för fyra år sedan räddades negativen i Kalifornien. Allt tack vare Betsy Evans Hunt – en gallerist som blev vän med Webb före hans död år 2000. Hon bestämde sig för att leta rätt på samlingen och blev förvånad när hon hittade färgbilderna som låg i lådorna som lagrats i en källare med skräp i över 40 år.  Källaren var torr och mirakulöst nog hade negativen förblivit i gott skick. Det var först när Hunt återvände till sitt kontor i Portland, Maine, som hon förstod vad hon hade lyckats rädda –  och vad Webb hade förlorat. ”Jag insåg plötsligt varför Todd aldrig ville prata om affären med konsthandlaren, för bilderna var hans livsverk – som han hade förlorat, säger Betsy Evans Hunt.

Maria Thulin

Läs mer om Todd Webb här 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.