Colombia legaliserar 1,7 miljoner flyktingar


Flyktingar från Venezuela gör konst av värdelösa sedlar. Foto: David Isaksson

I veckan meddelade Colombias president Iván Duque att Colombia ger ett tioårigt uppehållstillstånd till de ca 1,7 miljoner venezolanska flyktingar som finns i landet. Beslutet innebär att flyktingarna kommer att kunna få riktiga arbets- och uppehållstillstånd.

Även om mycket är osäkert kring hur det hela ska fungera praktiskt så är många hjälporganisationer positiva och hyllar Colombia.

– Det här är en vändpunkt. Det Colombia gör är extraordinärt och ett föredöme för världen i stort, säger Marianne Menjivar på organisationen International Rescue Committee (IRC) till New Humanitarian. 

FN:s representant i Colombia hyllar också beslutet och kallar det en solidaritetshandling.

Totalt har över fem miljoner venezolaner flytt sitt hemland. Förutom i grannländerna finns närmare 500 000 venezolaner i Chile som är det tredje största mottagarlandet.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.