Vulvakonstverk provocerar Brasilien


från Juliana Notaris Instagram

Konstverket Diva, en jättelik vulva av Juliana Notari, väcker heta(!) känslor i Brasilien. Nyligen invigdes den ljusröda skulpturen som ligger väl synlig på ett sockerrörsfält i delstaten Pernambuco. Den 33 meter hög, med 16 meter bred och 6 meter djupa handgjorda vaginan tog 11 månader att forma med alla sina veck. Brasiliens president Jair Bolsonaro är inte glad.

Konstnären Juliana Notari ledde 20 män som arbetade med att gräva och lägga på cement på vulvan under stekande sol. Arbetet fick utföras medbara händer och spadar, eftersom grävskopan inte klarade att få till formen som hon ville. Skulpturen har väckt stor debatt och många av Bolsonaris konservativa anhängare är kritiska. Själv vill Juliana Notari skapa en dialog kring genderfrågor. I nästan 20 år har hon arbetat med konstverk som utgår från den kvinnliga kroppen och försökt bryta sexuella tabun och frågor kring abort. 

Arbetet pågår, konstnären i förgrunden. Foto: Juliana Notaris Instagram.

– Vad ska jag säga till min dotter när hon ser denna vulgära skulptur undrade en kvinna ilsket i ett Facebookinlägg och fick då svaret av Notari att hon borde lära flickan benämna sitt eget könsorgan. 

Man kan också tolka skulpturen som ett sår i marken som blöder. Notari anser att det är viktigt att visa sprickan som finns mellan natur och kultur i det fallosdyrkande antropocentriska Brasilien.  

– För närvarande har dessa frågor blivit allt mer akuta. Vi går mot en total katastrof om vi inte ändrar perspektiv och ser vad som håller på att hända i samhället, säger Juliana Notari i en intervju.

Maria Thulin

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.