Nio FN-soldater redan dödade under 2021


FN-soldater i CAR. Foto : UN/MINUSCA – Leonel Grothe

Trots att det bara gått några veckor in på det nya året har redan nio FN-soldater dödats i tjänst. 2021 ser ut att bli ett våldsamt år för de som försöker upprätthålla fred i några av världens mest krigsdrabbade länder.

Det senaste dådet skedde den 19e januari då två FN-soldater från den fredsbevarande styrkan i Centralafrikanska Republiken (CAR) dödades i ett bakhåll, skriver FNs nyhetstjänst. Tidigare i år har bland annat fyra FN-soldater dödats i Mali.

Det senaste attentatet skedde nära staden Bangassou som FN-styrkor återtagit efter att den två veckor tidigare tagits över av beväpnade grupper. FN-styrkan i CAR – Multidimensional Integrated Stabilization Mission in CAR – består framför allt av soldater från andra länder i Afrika. De två dödade soldaterna kom från Gabon respektive Marocko.

CAR, som saknar kust och gränsar till bland annat Kamerun, Sydsudan och Kongo (DRK), har cirka 4,7 miljoner invånare (2020)  var en fransk koloni under namnet Oubangui-Chari fram till 1958, och blev därefter en självständig republik 1960. Överste Jean-Bédel Bokassa tog makten 1966 och utropade sig till kejsare av Centralafrikanska kejsardömet 1976. Det blev åter republik 1979, då Bokassa störtades. Motståndet mot enpartisystemet ledde till att fria val hölls 1993. Den nu pågående konflikten i CAR har sin grund i den statskupp som genomfördes 2013 och som följdes av ett omfattande inbördeskrig.

Den 27e december 2020 genomfördes presidentval i CAR där den sittande presidenten Faustin Archange Touadéra omvaldes för en andra valperiod redan i den första valomgången. Rebellgrupper har på olika sätt försökt störa valet och få resultatet ogiltigförklarat.

Våldet har enligt FN:s flyktingorgan UNHCR tvingat närmare 120 000 människor på flykt under början av januari.    

Redaktionen

 

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.