Guterres fortsätter gärna som FN-chef


António Guterres håller föredrag på Columbia University. Foto: FN.

FNs generalsekreterare António Guterres vars mandat går ut den 31/12 2021 har i ett brev till generalförsamlingen skrivit att han står till förfogande för ytterligare en mandatperiod.

 “It would be my honour to continue to serve the organization in pursuing its purposes and fulfilling its noble objectives,” skriver han i brevet.

En som redan get sitt stöd är Boris Johnson som efter ett digitalt möte med Guterres meddelade att han “… warmly welcomed the secretary-general’s decision to run for a second term and congratulated him on a successful first term”.

Generalförsamlingen kommer nu formellt att inleda processen med att efterfråga eventuella motkandidater i en process som sedan valet av Guterres blivit mycket mer transparent, jämfört med tidigare omröstningar. Valet av Guterres var dock en besvikelse för många kvinnor som hade hoppats att FN för första gången skulle få en kvinnlig generalsekreterare.

Blir Guterres omvald så lär det alltså dröja ett bra tag till innan FN får sin första kvinnliga chef.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.