Afrikanskt frihandelsavtal klart


Vägbygge utanför Lagos i Nigeria. Foto: David Isaksson

Den 1 januari 2021 trädde det afrikanska frihandelsavtalet African Continental Free Trade Area (AfCFTA) i kraft. För första gången skapas nu ett frihandelsområde som omfattar i Afrika från Tunisien i norr till Sydafrika i söder. Avtalet innebär att 90 procent av alla varor kommer att kunna exporteras tullfria inom regionen.

Nästa steg är nu att länderna harmonierar sina tull- och importregler, vilka hitttills varit väldigt komplicerade och skapat stora hinder för handeln. Enligt FN-organet UNCTAD var enbart 16 procent av länders export (2017) inom den egna regionen, medan motsvarande siffror för Europa var 68 procent. 

Och potentialen är stor. Enligt FN:s Economic Commission for Africa (ECA) så kan man enbart I Östafrika skapa ökad välfärd för motsvarande 1,8 miljarder dollar samtidigt som två miljoner nya jobb kan skapas. och totalt sett har handeln en möjlighet att öka med upp till 50 procent. En förutsättning för detta är dock att infrastrukturen i på kontinenten förbättras, konstaterar Foreign Policy. Förutom Eritrea har alla afrikanska länder skrivit under frihandelsavtalet.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.