Nytt hopp för klimatet – eller är det kört nu?


Pocerady kolkrafverk i Tjeckien.Foto: Shutterstock.

Om USAs nyvalde president Joe Biden och andra världsledare lyckas med sina mål om nollutsläpp till år 2050 så kan temperaturökningen stanna kring 1,5 grader vilket var Parisavtalets mål. Det visar nya data från Climate Action Tracker. Samtidigt varnar FN-organet UNEP för att temperaturen kan stiga med tre grader.

Om USA tillträdande presidenten Joe Biden lyckas med att få igenom noll koldioxidutsläpp till 2050 så kommer det ha stor betydelse för temperaturhöjningen på jorden. Tillsammans med Kinas mål om nollutsläpp till år 2060 finns det faktiskt möjligheter att närma sig en temperaturhöjning på ”enbart” 1,5 grader, något som var Parisavtalets mål. Det visar beräkningar som gjorts av Climate Action Tracker (CAT), en grupp forskare som under lång tid beräknat länders utsläpp. 

Efter det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn 2009, beräknade CAT att temperaturen skulle stiga med 3,5 grader fram 2100, men nu finns det alltså en ljusning. Den bättre prognosen stannar runt 2,1 grader. Kina och USAs minskade utsläpp kan tillsammans göra så att temperaturhöjningen blir 2,3 – 2,4 grader, vilket innebär 25-40 procent av vägen mot målet på maximalt 1,5 grader. Fler länder som Japan, Korea, EU har lovat uppnå nollutsläpp till 2050, vilket ytterligare ökar möjligheten att nå målet.
– Fem år efter att Parisavtalet undertecknades är det tydligt att avtalet är en drivande kraft för klimatarbetet. Avtalet introducerade mål för nollutsläpp och nu ser vi hur ett stort antal länder utlovat att nå målen, säger professor Niklas Höhne från New Climate Institute.

I en ny rapport varnar samtidigt FN-organet UNEP för att temperaturen kan stiga med tre grader, trots de utsläppsminskningar som skett under pandemin. Men säger chefen Inger Andersen i ett pressmeddelande:
– En grön återhämtning kan minska utsläppen med 25 procent och föra världen närmare 2-gradersmålet, säger hon.

I en förklarande kommentar till UNEP-rapporten och varför man till synes kommit fram till så olika slutsatser skriver Climate Action Tracker:

The first difference is that the studies use different ways to express the uncertainty of the temperature estimate due to the climate system. CAT uses the “best guess” (median) estimate, i.e. temperature level at which there is a 50% chance that it is above and a 50% that it is below that level. UNEP uses a “likely below” estimate, i.e. there is a “likely” chance (66%) that the temperature is below this level. Both estimates can be translated in the same metric, see table below. Differences between estimates should be compared at the same probability level.

The second difference is that CAT’s emissions under current policy projections for 2030 are the lowest in the set of studies assessed in the UNEP report. CAT includes the latest developments, which are usually trends that decrease emissions including the fast pick up of renewables and the dip due to the COVID-19 pandemic. Not all studies used in the UNEP report include these latest developments. With lower emissions in 2030, CAT estimates a ~0.35°C lower temperature increase by 2100 (‘likely below’ estimates). This also has an effect on the estimate of pledges and targets, because several large countries overachieve their pledges (China, India), and in such cases the overachieving policies are assumed also in the “pledge” scenario in CAT results.

Third, UNEP includes only selected large countries and only the effect on CO2 emissions for the impact of net zero targets. CAT uses all 127 countries with net zero targets and also includes the effect on non-CO2 emissions.

Finally, due to the uncertainty of the climate system, both studies provide large uncertainty bands which are wider than the difference between the estimates of the individual studies.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.