Edelstampriset till hotad Amazonas-försvarare


Osvalinda Alves Pereira. Foto: Edelstam Foundation.

Edelstampriset 2020 tilldelas Osvalinda Marcelino Alves Pereira från Amazonas i Brasilien för hennes insatser samt exceptionellt mod genom att stå upp för sin tro på försvaret av mänskliga rättigheter, skriver Edelstam-stiftelsen på sin hemsida.

Pristagaren Osvalinda Alves Pereira från delstaten Pará i Brasilien är samordnare i och för lokalsamhället samt beskyddare av Amazonas regnskog. Ändå sedan mordet på Chico Mendes 1988 har försvarare av regnskogen i Amazonas levt ett farligt liv och hoten mot Osvalinda Alves Pereira är många. Att beskydda regnskogen från olaglig avverkning är mycket riskabelt, eftersom få döms för övergreppen. Kriminella nätverk av skogshuggare och boskapsuppfödare placerar ut män för att skydda sina olagliga aktiviteter och skrämmer, hotar eller mördar de som försöker hindra dem. De illegala aktiviteterna resulterar i skövlingen och ödeläggelsen av Amazonas regnskog. 

Organisationen Global Witness listar Brasilien och Colombia som två av världens farligaste länder för människor som försvarar världens miljö.

Delstaten Pará.

I en ny rapport om köttindustrin i Brasilien beskriver Global Whitness hur de stora köttproducerande företagen är kopplade till den illegala avverkningen av regnkogen i bland annat just Pará. Det var också genom bland annat denna delstat som den transamazoniska vägen drogs på 1970-talet, vilken öppnade upp stora, orörda delar av regnskogen för avverkning. I Juli 2020 lovade Brasiliens vicepresident att stoppa avverkningarna sedan ett antal utländska investerare, däribland flera svenska banker, hotat med bojkott. Delstaten Pará i Brasilien har en lång historia av våld och våldet satte också sin prägel på de lokalval som i november genomfördes i Brasilien.

Redaktionen

Fakta: Edelstampriset

Edelstampriset (The Edelstam Prize) är uppkallat efter den svenske diplomaten och ambassadören Harald Edelstam som efter militärkuppen i Chile 1973 räddade och gömde människor på Sveriges ambassad. Priset delas ut av Stiftelsen Harald Edelstam för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.