Snart 100 mördade journalister i Honduras


Honduras - ett av världens farligaste länder för journalister. Foto: Proceso Digital

De våldsamma dåden mot journalister i Honduras fortsätter. Totalt har närmare 100 journalister mördats i landet under de senaste tjugo åren. Honduras är därmed ett av de farligaste länderna i världen för journalister. Och våldet visar inga tecken på att upphöra. 

De senaste månaderna har flera våldsamma händelser skakat om människor i Hondurans som normalt är vana vid våld och övergrepp. En hel familj utplånades in staden Olancho och i staden Comayagua attackerades och dödades journalisten Luis Almendares i slutet av september mitt under en direktsändning på Facebook. Hans sista ord var:

”Åh herre … Min Gud, hjälp mig … Hjälp mig, Herre, jag har precis skjutits av flera män … Hjälp mig snälla … Jag behöver en ambulans,  jag blöder, jag måste …”.

Luis Almendares hade gjort mer än tio anmälningar kring hot han utsatts för. Hans sista ord har skakat om ett Honduras, ett land som annars är bara alltför vant vid våldet. Bara några timmar tidigare hade tre äldre personer från samma familj avrättats in en liten by nära staden Olancho.  Och detta var den tredje massakern i Honduras på bara 72 timmar. Varför de mördades vet ingen säkert, men en hypotes är att två av de mördade var syskon med en domare i den närliggande staden Danlí. Mer än så behövdes sannolikt inte för att någon skulle vilja se dem döda.

Germán Vallecillo och Jorge Posas, mördade i Honduras.

Mellan 2001 och 2020 har 87 journalister mördats i Honduras, enligt människorättskommittén Conadeh. Och i 97 procent av fallen har ingen dömts för brotten. Den första juli mördades journalisten Germán Vallecillo och fotografen Jorge Posas i staden La Ceiba, cirka 280 km norr om huvudstaden Tegucigalpa.
– Vi har i flera fall uppgifter om vilka som begått brotten, och nu kräver vi att staten agerar och skyddar journalister, säger Dagoberto Rodríguez som är ordförande för den honduranska journalistorganisationen CPH (Colegio de Periodistas de Honduras). 

Man tystar inte sanningen genom att mörda journalister!

Att Honduras är ett av världens farligaste länder för platserna journalist bekräftas av flera nationella och internationella organisationer. Enligt en rapport publicerad av International Press Institute (IPI), gör antalet dödade journalister Honduras till det näst mest dödliga landet i världen för journalister, farligare än många krigszoner.

Enligt IPI är dessa mord resultatet av en dödlig kombination: narkotikahandel, institutionell svaghet och omfattande korruption. Journalister som undersöker eller rapporterar kritiskt om någon av dessa frågor möter rutinmässigt hot om våld, dödshot och i förlängningen – mord. Ett av de sista reportage Luis Almendares gjorde och som publicerades på hans Facebook-sida var just om politiska mord i landet.

Den honduranska staten hävdar att man gör ansträngningar för att skydda journalister och andra. CPH ser dock inga tecken på att något gjorts annat än på papper och därför har man beslutat sig att dra sig ur samarbetet med staten för olika typer av skyddsmekanismer, eftersom ingenting sker i praktiken, säger Dagoberto Rodríguez till Proceso Digital

Redaktionen för Proceso Digital
Översättning och bearbetning: David Isaksson.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.