Ny rapport: Inga klimatpengar till småbönder


Hållbart jordbruk i Guinea-Bissau. Foto: ©IFAD/Camila Caicedo

Endast 1,7 procent av klimatfinansieringen går till småskaliga jordbrukare i världens utvecklingsländer, trots att dessa bönder är de mest utsatta för effekterna av klimatförändringarna. Det skriver FN-organet IFAD i en ny rapport.

Rapporten Examining the Climate Finance Gap for Small-Scale Agriculture som publicerades av FN:s jordbruksfond IFAD and Climate Policy Initiative (CPI)  är den första detaljerade analysen av det stöd som går till  småskaliga jordbrukare i spåren av klimatprisen. Rapporten släpps under toppmötet Finance in Common där representanter för världens 450 offentliga utvecklingsbanker möts för första gången för att diskutera hur förändrade finansiella flöden kan användas för att stödja globala klimat- och utvecklingsmål.

Rapporten visar att även om finansiering som stöder åtgärder för att ta itu med klimatförändringarna översteg 500 miljarder US-dollar för första gången 2017 och 2018 så nådde endast 10 miljarder dollar av detta småbönder årligen. Denna brist på finansiering kan få allvarliga effekter, eftersom småbönder snarast behöver mer stöd för att upprätthålla sina försörjningar inför klimatförändringarna.

Små producenter inom jordbruket svarar för 50 procent av världens livsmedel räknat i kalorier. Men högre temperaturer – tillsammans med ökad förekomst av torka och översvämningar – förstör grödor och boskap och gör det svårt för dem att fortsätta föda sina samhällen och ge dem en inkomst som de kan leva på.

– Det är oacceptabelt att de människor som producerar mycket av världens mat, och som är de mest utsatta när vädret blir allt mer oförutsägbart, ändå får minst stöd”. Småbönder brukar dessutom ofta mark på särskilt utsatta platser och behöver därför verkligen ha tillgång till klimatfinansiering för att anpassa sin produktion, säger IFADs ordförande Gilbert F. Houngbo.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.