FN varnar för svält i flera länder


Barn i Kamerun får matransoner från WFP som de skå kan ta med sig hem. Foto: WFP/Glory Ndaka

NYHET. FN-organisationerna för jordbruk (FAO) och livsmedelssäkerhet (WFP) varnar för en akut hungerkris där situationen snabbt kan leda till svält i Burkina Faso, nordöstra Nigeria, Sydsudan och Jemen. Det skriver de två FN-organen.

Alarmet kommer i form av en varning om akut matosäkerhet från de två FN-organisationerna. Orsaken är en dödlig kombination av militära konflikter, ekonomisk nedgång, extremt väder och så ovanpå detta pandemin.

Delar av befolkningen i de fyra områdena upplever redan nu kritisk hungersituation, samtidigt som ökade militära konflikter – och som en konsekvens – en minskad möjlighet för humanitära organisationer att agera kan leda till omfattande svält. Men dessa fyra länder är långt ifrån de enda i världen där matosäkerheten börjar bli akut. I ytterligare sexton länder finns hög risk för ökande nivåer av akut hunger, framgår det av den rapport från det globala nätverket mot hungerkatastrofer som ligger till grund för larmet. Till dessa länder hör bland annat Venezuela, Afghanistan och Zimbabwe. Risken är alltså stor för att det uppstår en hungerkatastrof i fyra världsdelar samtidigt.

Målet med rapporten är att informera om brådskande åtgärder som kan vidtas nu för att undvika en värre nödsituation som kan inträffa inom tre till sex månader från i dag. Hur situationen utvecklas i länder med högsta risk beror på konfliktdynamik, livsmedelspriser, effekterna av pandemin, vädret och inte minst – intresset från givarna att stödja det humanitära arbetet. 

– Den här rapporten är en tydlig uppmaning till brådskande åtgärder. Vi är djupt oroade över den sammanlagda effekten av flera kriser som försvagar människors förmåga att producera och få tillgång till mat, vilket gör dem än mer utsatta för den mest extrema hungern. Vi behöver kunna komma fram till de många människor som lever i dessa områden för att kunna se till att de får tillgång till mat och stöd med att odla för att själva kunna stärka sin försörjning för att förhindra att de hamnar i en total katastrof, säger Dominique Burgeon, FAO: s chef för katastrofinsatser och långsiktig hållbarhet.

Redaktionen

Det globala nätverket mot hungerkatastrofer  (GNAFC) är en allians bestående av organisationer som arbetar med humanittära insatser och utvecklingsbistånd och som startades 2016 av EU, FAO och WFP 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.