Etiopiska styrkor erövrar Tigrays huvudstad


Mekelle, huvudstad i Tigray-provinsen. Satellitbild från Google.

På lördagskvällen kom uppgifter om att de etiopiska regeringsstyrkorna erövrat Tigray-provinsens huvudstad Mekelle. Vad som hänt med ledningen för TPLF är i nuläget inte klart.

Sedan tidigare har de federala styrkorna erövrat huvuddelen av mindre städer och landsbygdsområden i Tigray-provinsen, något vi tidigare rapporterat om. Idag på kvällen kom medieuppgift om att även huvudstaden erövrats. Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed skriver på Twitter att kriget nu är över.

Det har i medieuppgifter varnats för massakrer på civila i Tigray-provinsen och de senaste dagarna har tusentals människor flytt över gräsen till Sudan. Samtidigt kommer uppgifter om en ny explosion nära Eritreas huvudstad Asmara. Och under tiden rasar propagandakriget på sociala medier vidare alltmedan internet- och telefonförbindelser med Tigray fortfarande är brutna.

Donald Boström, journalist och en av Sveriges ledande Etiopien-experter, skrev för några dagar sedan en större analys av utvecklingen där han förutsäg att TPLF sannolikt skulle förlora greppet över provinsen.

Är du förvånad över att det gått så snabbt?
– Nej, TPLF är visserligen starkt beväpnade, för bara ett par timmar sedan sköt de ytterligare fem missiler mot Eritrea efter att de förlorat sin egen huvudstad. Men de verkar inte ha fått det stöd av befolkningen i Tigray som de hoppats på. I vissa fall har det varit tvärtom, att befolkningen hjälpt regeringsstyrkorna. Senast igår sa TPLF i sina sändningar att Mekele skulle bli regeringstrupperna begravningsplats, idag har de tvingats retirera.

Vet vi något om vad som hänt TPLFs ledning?
– De etiopiska truppernas prioritet har inte varit att ta kontroll över provinsen, utan att fånga in ledarna och ställa dem inför rätta. Ännu finns inga uppgifter att det har lyckats.

Vad tror du händer nu?
– Det är en osannolikt snabb scenförändring. För bara drygt två år sedan satt TPLF i regeringen, nu drivs de upp i bergen för att slåss från grottorna. TPLF kommer att fortsätta striderna från bergen där de har sina vapengömmor och de har utlovat en långvarig konflikt. Förutom att de är stukade och har förlorat mycket av sina vapen och sitt stöd, så är det många som nu ställer sig frågan hur de ska klara en långvarig konflikt. TPLF är geografiskt isolerade på ett sätt de inte var under förra kriget. Då fanns det viktiga underhållslinjerna från Eritrea. De saknas nu, och den västra gränsen mot Sudan kontrolleras av de federala styrkorna. Dessutom vet vi ingenting om hur kriget har utvecklats, vilka skador och mänskliga förluster det handlar om. Mycket av det vi ser är bara ren propaganda från båda sidor. Vi får därför avvakta ytterligare en stund innan vi kan dra några klara slutsatser.

Redaktionen

Not: det faktum att vi länkar till eller citerar Twitterinlägg betyder inte att redaktionen för Global Bar Magazine stödjer den ena eller andra sidan, utan det är för att spegla det som händer för ögonblicket.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.