Debatt: Vi ger aldrig upp kampen för demokrati i Thailand


Protester 25/10 2020 i Bangkok. Foto: Shutterstock

Sedan i juli pågår omfattande demonstrationer i Thailand med många unga som pådrivande. Den nya generationens krav på frihet kommer inte att upphöra. De vet redan att de vill leva sina framtida liv i et demokratiskt samhälle. Den nya generationen behöver inte kungen, skriver representanter för nätverket Free Thai Movement Sweden.

Den 20 maj 2014 ägde den senaste kuppen rum i Thailand. Diktatorn har återigen avslöjat sin sanna agenda. Militären tog makten från folket och det godkändes av kungen. Kuppen bröt mot konstitutionen och använde en provisorisk lag som gav juntan makten att fängsla politiker, akademiker och fackföreningar, samt politiska aktivister och grupper av människor som misstänks för brott mot monarkin. De grep närmare 600 människor för att deras ”attityder behövde anpassas” och sen dess har nästan 300 dömts i militära domstolar där det inte finns någon möjlighet att överklaga till högre instans.

Detta gjorde att många av dem som tidigare kritiserat monarkin kände sig oroliga och flydde till grannländer som Laos, Kambodja och Malaysia. Några sökte asyl i USA, Frankrike, Danmark, England, Kanada, Nya Zeeland – och Sverige.En del av de politiska flyktingar som flydde till Thailands grannländer har ”försvunnit”. Bevis tyder på att de fördes bort, eller mördades i slutet av 2018. Bland annat så hittades de stympade kropparna efter tre thailändska män i Mekongfloden. Kropparna hade sänkts med betong och låg insvepta i nät. Ett DNA-test visade att de var politiska flyktingar som levde i Laos. Denna typ av och försvinnanden är välkända i Thailand och drabbar de som är emot monarkin och totalt har åtminstone nio oppositionella försvunnit

Efter kuppen 2014 överlämnade juntan makten till landets eliter, såsom företagare, soldater, polis, pensionerade tjänstemän och högre akademiker. De har utarbetat en ny konstitution, och för att ha en folkomröstning för att acceptera eller inte acceptera utkastet till en ny konstitution. Men under tiden förbjuds all kritik mot den nuvarande konstitutionen som ger mycket makt till vissa grupper. För det vi har i Thailand är inte demokrati, utan ett land där juntan har rätten att utse 250 senatorer och där det inför den folkomröstning som genomfördes kring konstitutionen enbart var tillåtet att kampanja för den, inte mot. 

Ungdomsparti föbjöds
När val till slut genomfördes 2019 blev det parti som representerar den nya, unga generationen ”Future Forward Party” det tredje största. 2020 beslutade en domstol att upplösa partiet, ett beslut som även om det formellt handlade om partiets finansiering, var politiskt grundat. 

Efter valet 2019 blev den tidigare kuppledaren Prayut Chan-o-cha Thailands nya premiärminister, Detta skapar enormt missnöje bland unga människor som kämpar för demokrati och för att konstitutionen skulle göras om. Sedan dess har tusentals människor, framför allt unga, demonstrerat, samtidigt som polisen utfärdat arresteringsorder mot flera deltagare och ledare. Polisen trakasserade också deras familjer. Därför är ett av de krav som nu framförs att polisen ska sluta trakassera folket.   Så här långt har demonstrationer ägt rum i alla provinser, framför allt organiserade av universitetsstudenter, men där också många andra deltagit. Trefingersymbolen på vänster hand har blivit ett sätt att visa motstånd mot diktaturen och visa att man inte låter sig manipuleras. Denna symbol är hämtad från filmen The Hunger Games. En annan symbol är den vita rosetten för social rättvisa och innebär att man knyter rosetter på olika ställen.

Proteströrelsen har också nått grundskolorna där elever håller upp tre fingrar när nationalsången sjungs, bland annat i protest mot regler som t ex tvingar pojkar att bara ha kort hår. Flickor ska också ha kort hår, inte längre än till örsnibben och man får inte ha lugg. Eleverna driver frågor kring att respektera HBTQ-rättigheter och om att avskaffa våld och bestraffning i skolan, som att slå, eller tvinga eleverna att springa runt fotbollsplanen som straff.

Demonstrationerna som började i juli fortsätter så länge det behövs. De krav som förs fram är att:

  • 1 sluta trakassera demokratiaktivisterna.
  • 2 Premiärministernmåste avgå.
  • 3 Att konstitutionen ändras och monarkins makt begränsas.

För närvarande pågår demonstrationer i hela landet. Regimen har i sin tur använt sig av undantagslagar som ger polisen och militären makten att söka igenom människors hem under natten, stänga ner media och nyhetsbyråer, förbjuda samlingar på mer än fem personer. 

Demonstrationerna fortsätter
Den 16 oktober använde polisen vattenkanoner för att upplösa demonstrationen. Många skadades och mer än 100 personer greps och åtalades. Men även om flera ledare fängslats så har undantagslagarna inte stoppat protesterna. Demonstrationer fortsätter varje dag med fler människor som deltar, trots regimens undantagslagar.  Möten äger rum varje dag i Bangkok i stora städer som Chiang Mai och Khon Kaen.Kungaparet bor normalt i Tyskland, men har nu återvänt till Thailand. Den 14 oktober passerade drottningens bil protesterna och det fick folk att höja tre fingrar mot konvojen. Tre personer anklagades senare för att ha skadat drottningen, något som ses som ett allvarligt brott och som kan leda till livstids fängelse. 

Kungen har i en intervju sagt att han älskar alla människor och att Thailand är ett land där det råder samförstånd. Men samtidigt fortsätter gripanden och åtal mot demonstrerande studenter, även unga under 18 år. 

Kungafamiljen har stöd av de ”gula skjortorna” (gult är monarkins familj) som säger sig älska kungahuset, men som agerar våldsamt mot de demonstranter som kräver demokrati. 

Problemen i det thailändska samhället är dolda i bilden av ett ständigt leende folk, men det är ett leende som döljer en stor sorg. Och den dagen den leende masken avlägsnats visar diktaturen upp sitt rätta ansikte. Och det är detta vi måste avslöja. 

Från och med nu kommer inte Thailand att vara densamma. Den nya generationens krav på frihet kommer inte att upphöra. De vet redan att de vill leva sina framtida liv i ett demokratiskt samhälle. Den nya generationen behöver inte kungen.

Free Thai Movement Sweden

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.