Covid i Gaza: ”Världen leker med våra liv”


Covid testing in Gaza. Photo: Shutterstock.

Nu sprider sig covid-19 med full kraft på den tättbefolkade Gazaremsan. Enligt myndigheterna är det katastrofläge, med brist på sjukvårdsplatser, testmöjligheter och personal.
– Situationen är helt utom kontroll. Vi är vana vid att klara det mesta. Men det här är något annat! säger Gazabon Lubna Beseisso. 

Ända fram till augusti i år hade Gazaremsan förvånansvärt få fall av covid-19. En vanlig uppfattning har varit att covid helt enkelt inte kan ta sig in i Gaza, eftersom ytterst få personer tillåts att resa ut eller in till den smala landremsan. Som vi rapporterade om i våras kunde Gaza till och med exportera skyddskläder till det mer coronadrabbade Israel efter att en textilfabrik i Gaza City ställt om sin produktion från damkläder till munskydd.

Men nu har situationen förändrats radikalt. WHO:s siffror visar en långsam ökning av fall i augusti. Sedan dess stiger kurvan allt brantare. I början av november hade man registrerat nära 15 000 kända fall av covid och 65 döda. Detta är siffror som förmodligen i praktiken är mycket högre, eftersom testmöjligheterna är bristfälliga och det sällan finns resurser att fastställa dödsorsaken när en person dör. 

Myndigheterna i Gaza har i dagarna öppet förklarat att den redan hårt ansträngda sjukvården är nära att kollapsa på grund av tillströmningen av nya covidfall, enligt bland andra den brittiska tidningen the Guardian och nyhetsbyrån Aljazeera. Även WHOs representant i Gaza har nyligen förklarat att situationen ”inom en vecka” kommer att bli mycket kritisk.

”Stort” som Orust
Gazaremsan är ungefär lika stor som den svenska västkustön Orust, och är med sina omkring två miljoner invånare ett av världens mest tättbefolkade områden. Sjukvården är redan underdimensionerad, och den, liksom hela det övriga samhället, är hårt drabbad av den israeliska blockaden som bland annat innebär ständig brist på materiel och utrustning.

Efter flera dagars försök får jag tag på Lubna Beseisso, som tidigare berättat hur det är att leva och arbeta i Gaza. Hon är utbildad arkitekt, men har för det mesta arbetat för internationella organisationer som verkar i Gaza. Just nu har hon ett uppdrag för den palestinska vattenmyndigheten, PWA.

Lubna Beseisso

Det är en märklig känsla när jag äntligen når fram på en knackig telefonlinje och vet att personen i andra änden lever under villkor som är helt osannolika för de allra flesta av oss.  Den israeliska blockaden – och dessförinnan ockupationen – påverkar livsvillkoren för alla Gazabor, inom alla livsområden. Till exempel att invånarna inte kan lämna denna smala landremsa utan tillstånd av de israeliska myndigheterna – något som är mycket svårt att få. Så de flesta Gazabor lever hela sina liv på detta begränsade område, som med rätta brukar kallas världens största utomhusfängelse. Ett utomhusfängelse där covid-19 nu sprids i allt högre takt.

– Situationen är helt utom kontroll, säger Lubna Beseisso, som bor tillsammans med delar av sin stora familj i Gaza City. Just nu håller alla sig hemma. En i familjen har träffat en person som visade sig ha covid-19, och väntar nu på att göra ett test för att se om han har blivit smittad. Alla familjemedlemmar håller sig nu i karantän hemma i väntan på testresultatet. 

– Men det kommer att ta tid innan han får testa sig, säger hon. Han fick besked om att det står 20 000 personer före honom i kön.

20 000? Hörde jag rätt?
– Ja, 20 000. Vi lider brist på allting – testutrustning, personal, sjukhusplatser. Sjukvårdspersonalen gör vad de kan, men de har inte en chans de med de förhållanden vi har här. Sjukvården var överansträngd redan innan corona och pandemin betyder en enorm ökad press. Även sjukhuspersonalen är hårt drabbad, många har blivit sjuka i eller dött av Covid-19.

I somras genomförde den Hamasstyrda regimen i Gaza en lock-down som förmodligen bidrog till att smittspridningen då inte blev särskilt stor. 
– Märkligt nog så har vi ingen lock-down längre, trots att viruset just nu sprider sig jättesnabbt.  När den pågick hölls skolorna stängda och alla som kunde uppmanades att stanna hemma. Men nu, när situationen bara blir värre och värre, har vi väldigt få restriktioner, fortsätter Lubna Beseisso.

Skälet är, tror hon, att Gazas redan urusla ekonomi drabbades hårt av nedstängningen. De alltför få lönsamma företagen tappade kunder och de många Gazabor som försörjer sig som daglönare och tar tillfälliga påhugg förlorade sin enda inkomst. 

– Nu verkar myndigheterna prioritera ekonomin framför människors hälsa. Min känsla är att de har tappat greppet om situationen. Det vet helt enkelt inte vad de ska göra. 

Gazaborna lever också med ständig elbrist:
– Just nu har vi el åtta timmar i taget – den är på åtta timmar, av åtta
timmar. När vi inte har el genom det vanliga nätet använder vi dieseldrivna generatorer – om de fungerar. Matmarknaderna och mataffärer är öppna, och än så länge finns det livsmedel att köpa. Om man har pengar vill säga.

Vad önskar du att omvärlden gör för Gaza nu?
– Det är självklart viktigt med respiratorer, testutrustning, ekonomiskt stöd och så vidare. Men vi måste också känna att våra politiker och andra som kan påverka vår situation verkligen gör det som krävs för att skydda oss Gazabor. Så känns det inte alls nu, intrycket är att de leker med våra liv.
– Det märks när man rör sig här i Gaza City, stämningen är mycket tryckt. Vi är vana vid att klara det mesta – krig, ockupation, brist på mat och andra nödvändigheter. Men det här är något annat!  Som jag ser det kan vi bara lita på oss själva nu, inte till myndigheter, internationellt stöd eller hjälporganisationer. Och vi gör vad vi kan för att stötta varandra.

Mitt i allt detta mörker finns det i alla fall en händelse som lyser upp tillvaron. Det är att Trump förlorade valet i USA.
– Han är den sämsta president världen någonsin skådat! säger Lubna Beseisso med eftertryck. Världen har trots allt blivit något bättre nu när han förlorat valet.

Men någon skillnad för palestinierna tror hon dock inte att presidentskiftet innebär:
– Nej, det som USA och Netanyahu har gjort upp kommer säkert att ligga fast. Så det blir ingen skillnad för oss. Men förhoppningsvis blir det bättre för de flesta amerikaner med Biden som president.

 Agneta Carleson

Läs också Lubna Beseissos text i vår serie Resedrömmar

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.