Valfusk och våld när Tanzania röstar


Valet i Tanzania, här från en tv-sändning i östafrika. Foto från Twitter.

Valet i Tanzania den 28 oktober har präglats av våld och anklagelser om fusk från oppositionens sida. Under valdagen stängdes internet delvis ned. När detta skrivs är valresultatet inte officiellt färdigräknat. Texten uppdateras.

I valet står president John Magufuli från partiet CCM och Tundu Lissu, från partiet Chadema mot varandra. Magufuli har nu varit president i fem år och om han vann skulle han få styra Tanzania i fem år till. Magufulis maktutövning har kritiserats av i stort sett samtliga biståndsgivare, även av Sverige. Global Bar Magazine har tidigare rapporterat om en rad brott mot mänskliga rättigheter: mord på oppositionella, mordförsök, kidnappningar, arresteringar och hot om våld eller plötsliga avsked och utvisningar av diplomater. 

Tundu Lissu är advokat och oppositionspolitiker som 2016 överlevde ett brutalt attentat där han sköts 16 gånger. När vi intervjuade honom för drygt ett år sen beskrev han att Tanzania hade blivit ett skräckland. Efter att ha behandlats i Belgien återvände han sommaren 2020 för att leda valkampanjen mot CCM. 

– Det är bara medborgarnas engagemang och och egna övervakning som kan garantera att valet inte fuskas bort, säger Tundu Lissu enligt nyhetsbyrån AP.

Tio personer ska ha dödats i oroligheter på ögruppen Zanzibar som är en del av Tanzania, men styrs av ett eget parlament och en president som väljs. Oppositionen har samlat in en rad oegentligheter om vad som skett före och under själva valdagen den 28 oktober. Organisationer som övervakar yttrandefriheten på internet, har rapporterat om att mobiloperatörer i Tanzania stängt ner, eller att möjligheten att ta emot och sända meddelanden via sociala medier kraftigt försvårats. 

I ögruppen Zanzibar, som alltså har en egen president, står CCMs kandidat Hussein Mwinyimot oppositionsledaren Seif Sharif Hamad. I snart 20 år har Seif Sharif Hamad ställt upp som kandidat, men ständigt motarbetats. Veckorna innan valet landsattes militär från fastlandet. Polis och militär har skjutit skarpt mot oppositionella och tio personer rapporterats ha dödats. En del är oroliga för att kravaller som uppstod efter valet 2000 återigen ska blossa upp. Zanzibar är ett mycket populärt turistmål och det finns ganska många svenskar som bor på ögruppen. 

Svenska ambassaden och andra har beskrivit om oron för våld under och efter valen i Tanzania. 

Petter Bolme

Texten har uppdaterats 7.50 29/10

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.