Thailand: Stämningen mot MR-försvararen Andy Hall dras tillbaka


Andy Hall. Foto: Finnwatch

Den thailändska juicetillverkaren Natural Fruit Company har dragit tillbaka sin stämning mot människorättsförsvararen Andy Hall efter en åtta år lång process. Det skriver Finnwatch på sin hemsida.

2013 publicerade den finländska organisationen Finnwatch (systerorganisation till Swedwatch) en granskning av finländska företags kopplingar till missförhållande i andra länder. I rapporten Cheap has a high price beskrivs bland annat de usla arbetsförhållandena för arbetare hos juicetillverkaren Natural Fruits. Rapporten bygger på information från Andy Hall – en brittisk människorättsförsvarare som i mer än ett decennium arbetat för migrantarbetares rättigheter i Thailand.

Företaget stämde Hall på motsvarande ca 90 miljoner kronor för förtal, bland annat på grund av uppgifter han lämnat i en intervju. 

Finnwatch chef Sonja Finér säger i en kommentar:
“Today’s withdrawal of the civil defamation case filed by Natural Fruit against Andy Hall is the only logical course of action. The Supreme Court has already ruled that Hall was not guilty as charged on the same facts as this case..’’

Själv lämnade Andy Hall Thailand 2016 och även om han är lättad över beslutet så har det varit ett antal tunga år:
“I welcome today’s developments. But after years of ongoing judicial harassment that has taken a heavy toll on me, my family and my colleagues, this withdrawal of one case against me is not a victory. My activism for over a decade in Thailand was intended only to promote and uphold the fundamental rights of millions of migrant workers in the country. These workers continue to find themselves without a voice in high risk situations of forced labour and subject to systemic human and labour rights violations in global supply chains.’’

Redaktionen

Läs en bakgrund till stämningen här.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.