25 år efter Srebrenica: Handke får staty i Banja Luka


Minnessten från massakern i Srebrenica

25 år efter folkmordet i Srebrenica uppför bosnienserbiska krafter en staty av den kontroversiella nobelpristagaren Peter Handke i staden Banja Luka.

– Det enda syftet med detta är jag som bosnisk muslim inte ska känna mig välkommen tillbaka, säger Alen Musaefendic i avsnitt 18 av Global Podd.

Den 11e juli har det gått 25 år sedan massakern i Srebrenica då över 8 000 muslimska pojkar och män massakrerades alltmedan världen såg på. Det som skedde har därefter klassats som folkmord, eftersom syftet var att utplåna den muslimska befolkningen i regionen. Alltjämt saknas det människor som försvann i samband med massakern. Den ansvarige bosnien-serbiske generalen Mladic greps senare och dömdes 2004 till livstids fängelse av Haag-tribunalen.

När Peter Handke, 2019 fick Nobelpriset i Litteratur, ledde det till stora protester då Handke vid flera tillfällen förminskat de serbiska krigsbrotten och folkmordet i Srebrenica. 2006 höll Handke ett tal på den tidigare serbiske presidentens Milosevics begravning.

Fredöverenskommelsen, det så kallade Dayton-avtalet, innebar en komplicerad maktdelning i landet och just Banja Luka har sedan dess blivit centrum för de bosnien-serbiska grupperna. Alen Musaefendic kommer själv just därifrån, han och familjen hörde till de som fördrevs och rensades ut, berättar han i Global Podd. Och rensningen gäller också kulturen. 

– Ingen av de gamla gatorna har sina ursprungliga namn kvar, utan alla gator har blivit serbiska. Det är tydligt att det enda syftet med statyn av Peter Handke är att visa att jag som är bosnisk muslim och kommer från Banja Lunka inte är välkommen tillbaka, säger Alen Musaefendic.

Hör hela intervjun i Global Podd.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.