Ännu en oppositionsledare attackerad i Tanzania


Freeman Mbowe på sjukhuset. Foto från YouTube

Ännu en brutal attack mot en ledande oppositionspolitiker har skett i Tanzania. Freeman Mbowe, ordförande för oppositionspartiet Chadema misshandlades bara timmar efter det att hans partikamrat Tundu Lissu meddelat att han ställer upp som presidentkandidat mot sittande president John Magufuli.

Magufuli har kritiserats av EU, USA, Sverige och ledande MR-organisationer för bristande respekt för mänskliga och demokratiska rättigheter  Global Bar har tidigare publicerat en lista över övergrepp under Magufulis regim. Nu läggs ytterligare ett fall på listan. 

Freeman Mbowe, ordförande för oppositionspartiet Chadema, misshandlades utanför sitt officiella hem i Dodoma, Tanzania natten till den 9e juni. Misshandeln skedde när han återvände hem till parlamentsledamöternas bostadsområde, ett stenkast från platsen hans kollega sköts ner september 2017. Och det skedde bara timmar efter det att partikamraten Tundu Lissu meddelat att han ställer upp mot president John Magufuli. 

Mbowe har vårdas för skador på sjukhus. Polisen har meddelat att de utreder fallet. Ingen har häktats.

– Jag fördömer den brutala attacker mot Freeman Mbowe. Det är svårt att inte koppla detta till Magufulis regim. Den är väldigt lik attacken som gjordes mot mig två och ett halvt år sedan. Det skedde i ett bostadsområde som skyddas av säkerhetsvakter, vakter som oförklarligt försvunnit när attacken genomfördes, säger partikollegan Tundu Lissu.

 2017 utsattes Tundu Lissu själv för ett brutalt mordförsök i Tanzania när han var på väg hem till sitt officiella boende. I den intervju jag gjorde 2019 krävde Tundu Lissu att Sverige och andra givare ska sluta stödja regimen i Tanzania. 

– Varje krona som går till skola, sjukvård, elsektorn eller till annat gör att regeringen kan använda sina medel för att köpa vapen för att beväpna och betala en säkerhetsapparat som används för att förtrycka vårt folk, sa han då. 

Freeman Mbowe har under Magufulis regering utsatts för förföljelse av Tanzanias regim. Hans affärsverksamhet och familj har attackerats av myndighetspersoner. Han och andra ledare för oppositionen dömdes tidigare för uppror till sex månaders fängelse. De kunde släppas fria efter det att tusentals tanzanier betalat in pengar för att frige dem mot borgen. 

Under måndagskvällen fördömde EU:s ambassader i Tanzania gemensamt attacken liksom även USA:s ambassad. Global Bar Magazine bett Sveriges biståndsminister kommentera attacken, men har ännu inte fått något svar. 

Det här sker knappt fyra månader innan de allmänna valen ska hållas i Tanzania och Tundu Lissu vädjar till givare att de måste säkerställa att Tanzania kan hålla fria val.

– Jag vädjar till det internationella samfundet att agera mot Magufulis regim som står bakom dessa sorters brutala attacker. Under ett valår är det ännu viktigare att det internationella samfundet markerar vikten av att demokratiska värden, säger han. 

Petter Bolme

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.