Debatt: Stöd återinrättandet av demokratin i Bolivia. Nej till valfusk den 18 oktober!


La Paz, Bolivia, Foto: David Isaksson

DEBATT. Vi kräver av den svenska regeringen, riksdagen och representanter i EU att följa upp och stödja processen för återinrättande av demokratin i Bolivia. Det skriver ett antal svenska organisationer, riksdagsledamöter och privatpersoner i en debattartikel.

Bakgrund till de facto regeringen idag
Sedan november förra året regeras landet av en självutnämnd president och regering under ledning av Jeanine Áñez.

Maktövertagande skedde efter att den dåvarande demokratiskt valde presidenten Evo Morales (2014–2019) tvingades[1] med våld och hot från militärer, para-militära grupperingar och protester att avsäga sig presidentskapet med omedelbar verkan.

Jeanine Áñez valdes att träda fram som president efter ett möte bakom stängda dörrar där en liten grupp av ledare för oppositionen deltog. Mötet genomfördes med stöd av Washington och den bolivianska militära[2]  och polisledningen.

Förtryck
De facto regeringen i Bolivia har sedan november 2019 inlett en förföljelse[3]genom kriminalisering av före detta regeringsmedlemmar[4], kommunala representanter, samt tjänstemän som arbetade under MAS regeringen lokalt och nationellt. Likaså gav de sig mot de demokratiskt valda representanterna i den nationella församlingen och senaten. Regeringen utpekas även som högst ansvariga för massaker[5]i Sacaba och Sencata. En ökad diskriminering och rasism mot ursprungsbefolkningar och mot urfolkskvinnor har intensifierats[6].

Pandemin
Smittspridningen av COVID-19 har varit högt i Bolivia, idag ser man en svag nedgång. Bolivia ligger som fjärde land i Latinamerika med antal smittade som uppgår till över 134 000 och antal 7900 döda av COVID-19[7].

Det som har slagit hårdast på befolkningen är den hårda karantänen under april – juli. De mest fattiga och marginaliserade i landet har varken kunnat få vård eller tillgång till mat. 

Regeringsmedlemmar och företagare har tagit tillfället i akt och tjänat miljontals dollar på inköp av provtagnings mediciner, sjukvårdsmaterial som respiratorer[8]genom att köpa och teckna avtal på 3 ggr priset på den internationella marknaden.

Korruption
Korruptionen har eskalerat då ett flertal statliga företag har betalat olagliga löner till chefer som tex inom Telekomföretaget ENTEL[9], tecknat internationell underbetalt avtal om gasförsäljning till Brasilien. Det pågår undersökningar om olaglig försäljning av statliga företag, flygbolag BOA samt privatisering av statens El-bolag ELFEC[10], för att nämna några.

Folkliga protesterI samband med att de facto regeringen ville flytta valen till nästa år, reste sig ursprungsfolks organisationer och gruvarbetare upp
för att protestera och med risk för att smittas, bli sjuka eller stoppas med militärt våld krävde de att det nationella valet skulle genomföras senast den 18 oktober 2020. Regeringen fick backa och ge sig, under FN och EU:s observation.

Återinrättande av Demokratin
Majoriteten av befolkning ser valet och återförande av landet till Demokrati som den enda fredliga vägen att återgå till vad som kallas förändrings processen (Proceso de Cambio) i Bolivia. En förändringsprocess som gagnar de mest fattiga och marginaliserade i landet.

Val och risker för valfusk
Mycket tyder på att vänster (MAS-partiet) kan få ett stort stöd från befolkningen, vilket innebär att alla som deltog i kuppen i november skulle komma på andra, tredje och fjärde plats. Risk finns för att ett stort valfusk sker, i och med att de facto regeringen kontrollerar valmyndigheten och den bolivianska armén kommer att transportera samt kontrollera valsedlarna. Förtroende för dessa myndigheter har sedan november förra året sjunkit till nästan noll.

Vi kräver att den svenska regeringen, riksdagen och svenska representanter i EU,
I dialog med de internationella organisationer och övergångsregeringen i Bolivia arbetar för att:

 • stödja återinrättande av Demokratin i Bolivia
  • be om att respektera valutgången den 18 oktober
  • skarpt fördöma eventuellt valfusk
  • skarpt fördöma en eventuell militärkupp i Bolivia
  • ha så mycket internationell närvaro och observatörer i Bolivia som möjligt, under och efter valet den 18 oktober och under den eventuella andra valomgången.

Vi som skriver under:

Organisationer:

 • Grupo de Apoyo a Bolivia. Stödgruppen för Bolivia (initiativtagare)
 • Förening Juana Azurduy
 • Comité Pro Bolivia-EU Sverige
 • RESOCAL
 • Asociación de integración cultural ADIC
 • Chile despertó Suecia
 • Aruma Markasata, Röster från vårt folk
 • Demokrati För Bolivia

Personer:

 • Lorena Delgado Varas, Riksdagsledamot (V), Näringsutskottet, Nordiska rådet
 • Håkan Svenneling, Riksdagsledamot (V), Utrikespolitisk talesperson
 • Yasmine Posio, Riksdagsledamot (V)
 • Alex Choque, Ordförande Grupo de Apoyo a Bolivia, GAB
 • Ana María Álvarez, Stockholm
 • Rodrigo Arce Oliver, Kommunfullmäktige ledamot (V) Stockholm
 • Emma Maldonado Gac, Santiago de Chile
 • Fernando Ruiz Gomez, Sollentuna 
 • Maria Ahumada, Södertälje
 • Victoria Gonzalez,Växjö
 • Sibone Oroza Ahonen, Helsinki
 • Barbara Brädefors,
 • Alonso Arce Oliver, Stockholm
 • Walter Rivera, Stockholm
 • Niklas Vanhainen, Skarpnäck, Stockholm
 • Alvaro Miranda L.,Uppsala
 • Gunilla Forsman, 
 • Marta Omiste Chacón, Stockholm
 • Anna Barkered, Stockholm
 • Stella Moreno, Stockholm
 • Gonzalo Elias Vega Gonzales, Stockholm
 • Eduardo Antonio Vilches, Stockholm
 • Lourdes del Carmen Rodriguez, Stockholm
 • Theo Guiffrey Tejerina, Estocolmo
 • Yvonne Lindqvist, Stockholm
 • Lourdes del Carmen Rodriguez, Stockholm
 • Luis Calizaya, Göteborg
 • Julia Söderblom Arce, Stockholm
 • Fabian Lindqvist, Stockholm

[1]https://www.youtube.com/watch?v=KAVqsLctkmE

[2]http://www.informationclearinghouse.info/52551.htm

[3]https://drive.google.com/file/d/1g1zsy7PlUHSHWHRmQOHUWkdXWtVgMe6K/view

[4]https://www.hrw.org/report/2020/09/11/justice-weapon/political-persecution-bolivia

[5]https://www.nodal.am/wp-content/uploads/2020/09/INFORME-CRISIS-DE-ESTADO.pdf

[6]https://www.youtube.com/watch?v=LaPuHYoOm4Q

[7]https://coronavirus.jhu.edu/region/bolivia

[8]https://www.globalresearch.ca/parliament-summons-jeanine-anez-corruption-scandal/5714435

[9]https://www.paginasiete.bo/nacional/2020/2/12/salida-de-elio-montes-de-entel-devela-presunta-corrupcion-pagos-millonarios-246401.html

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.