Kenya vinner plats i säkerhetsrådet


Omröstning pågår! Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Kenya vann sent på torsdagskvällen (18/6) en plats i säkerhetsrådet och får sällskap av de tidigare invalda medlemmarna Norge, Irland, Mexiko och Indien.

Idag på torsdagskvällen utsågs den femte nya icke-permanenta medlemmen i säkerhetsrådet då Kenya besegrade Djibouti i en omröstning med 129 röster mot 62. FN:s generalförsamling har tidigare utsett fyra nya medlemmar i säkerhetsrådet – Norge, Irland, Mexiko och Indien. Kanada – som bedrev en påkostad kampanj förlorade omröstningen mot Norge och Irland med röstsiffrorna 130, 128 respektive 108 för Kanada. Detta är andra gången Kanada förlorat en omröstning. Både Kanada och Irland engagerade musiker och kändisar i sina kampanjer, men denna gång blev det U2 och Bono som drog det längsta strået.  

 “Vi ska använda många års arbete för fred och försoning till att vara brobyggare och söka lösningar på de utmanande konflikter som hamnar på säkerhetsrådets bord”, skriver Norges statsminister Erna Solberg på Facebook efter beskedet och tillägger: “Folkrätten och de mänskliga rättigheterna ska ligga till grund för vårt arbete.”

Norge har lagt minst 29 miljoner norska kronor (drygt 28 miljoner svenska kronor) på kampanjen för att knipa platsen, skriver NRK. Hur mycket pengar Kenya lagt ned på sin kampanj är oklart, men The Nation skriver att den hårda kampanjen mellan de två länderna kan leda till friktioner i det framtida samarbetet i regionen inom det som kallas IGAD. Kenya hade dock stöd av Afrikanska Unionen för sin kandidatur.

Säkerhetsrådet stängda rum där förhandlingarna manglas. Foto: David Isaksson

De nya icke-permanenta medlemmarna ingår i säkerhetsrådet under åren 2021-22.

David Isaksson

 

Previous UD-personal återvänder till ambassaderna
Next Global Podd 15/2020. Global baksmälla?