USA:s biståndsstopp är en väckarklocka – nu måste vi tänka om!


KRÖNIKA. Det som nu sker nu är en akut kris där människoliv kommer förloras. Men det visar också hur ohållbart systemet har varit, när en knapptryckning i Washington kan slå ut ett helt hälsosystem. Nu måste vi flytta fokus från utifrånstyrning till lokalt ägarskap, skriver Louise Frisk, generalsekreterare för Amref Health Africa Norden.

Detta är en krönika. De åsikter som framförs är författarens egna.

USA:s beslut att frysa allt bistånd genom biståndsmyndigheten USAID riskerar att rasera decennier av framsteg inom global hälsa. Totalt handlar det om sex miljarder dollar som pausats eller dragits in – med särskilt allvarliga konsekvenser i Afrika, dit mer än en tredjedel av USAID:s bistånd historiskt har gått.

Det här är inget abstrakt hot. För oss på Amref Health Africa syns effekterna direkt: Vi tvingas avsluta behandlingar för gravida kvinnor med hiv i Malawi, stänga kliniker i Kenya, pausa utbildningsprogram för unga i Etiopien och ställa in tuberkolostester för en halv miljon människor i Tanzania. Hos många av våra mindre partnerorganisationer är läget ännu värre – de säger upp personal och avbryter livräddande insatser varje dag. 

Amref är Afrikas ledande hälsoorganisation, över 90 procent av vår personal är afrikaner i Afrika. I snart 70 år är vårt arbete är djupt förankrat i lokala samhällen – och vi påverkas djupt när globala system krackelerar. Vi, liksom många andra organisationer som drabbas av detta, står inför en enorm omställning för att kunna möta behoven som ökar samtidigt som resurserna minskar. Just nu är vårt främsta fokus att stötta våra team för att omprioritera resurser, hitta nya partnerskap och – där det är möjligt – hålla verksamheten i gång med alternativa medel. Men detta är bara plåster på de mest akuta såren – parallellt arbetar vi, i nära dialog med regeringar och organisationer, för att ta fram en ny riktning för hur hela Afrikas hälsosektor måste byggas om.

Under Africa Health Agenda-konferensen i Kigali i mars i år, som Amref arrangerade tillsammans med Rwandas hälsoministerium, samlades över 1 800 beslutsfattare, forskare, organisationer och företag från hela kontinenten. I ljuset av USAIDs nedstängning dominerade en fråga alla samtal: Hur stärker vi hälsa i Afrika – på afrikanska villkor när biståndet stryps? De tre viktigaste slutsatserna som lyftes fram av både regeringar och civilsamhälle, med Amref inkluderat, var följande:

1. Satsa på förebyggande arbete och primärvård.
”Health starts at home” är inte bara en slogan – det är en strategi som kommer vara avgörande om vi ska ha en chans att bygga hälsosamma samhällen. Afrika kommer aldrig ha råd att med det vårdsystem som finns i Europa – men det är inte nödvändigt om vi investerar i förebyggande insatser och stärker primärvården. Amrefs fokus är just primärvård, och det arbetet kommer vi att intensifiera i sviterna av det som sker nu. För att undvika en hälsokris måste vi investera i lokala vårdgivare, hälsoarbetare, utbildning och tillgång till vatten och sanitet så att vi människor får hjälp innan de blir mer sjuka. Det är här vi får mest hälsa för pengarna – och mest trygghet för framtiden.

2. Rikta biståndet till lokala aktörer.
Om utvecklingen ska bli hållbar måste biståndet i större utsträckning kanaliseras genom lokala, afrikanska organisationer, samhällsaktörer och institutioner. Vi har kunskapen, personalen och lösningarna – men saknar ofta tillgång till samma resurser som stora internationella organisationer. En rättvis resursfördelning stärker lokalt ledarskap, innovation och ansvar. Därför driver vi frågan om localization och att fokusera mer på lokala partnerskap.

3. Möjliggör afrikanskt ägarskap över hälsa.
Allt fler afrikanska länder höjer nu sina hälsobudgetar – Rwanda, Kenya och Senegal är några exempel. Men trots att över 80 procent av alla vårdkontakter sker i primärvården så finansieras den fortfarande finansieras främst via bistånd. Afrikanska länder måste ta över ansvaret, men övergången mot större nationellt ansvar måste få ta tid – och kräver samarbete, inte tillbakadragande. Amref arbetar redan med flera regeringar för att ta fram fleråriga hälsostrategier, finansieringsmodeller och digitala system för uppföljning. Det är så ägarskap ser ut i praktiken. 

Det som nu sker nu är en akut kris där människoliv kommer förloras. Men det visar också hur ohållbart systemet har varit, när en knapptryckning i Washington kan slå ut ett helt hälsosystem. Vi måste prata mer om hur vi kan bygga ett nytt hälsosystem – där vi flyttar fokus från akuta insatser till förebyggande strukturer. Från utifrånstyrning till lokalt ägarskap. Från kortsiktig logik till långsiktig resiliens.

För när hälsosystem kollapsar på en plats så påverkar det oss alla. Det borde pandemin ha lärt oss vid det här laget. Att dra tillbaka bistånd utan övergångsplan ökar riskerna för människors hälsa i hela världen. Det här är inte en afrikansk fråga – det är en global fråga och vi måste behandla det som en sådan.

Louise Frisk
generalsekreterare för Amref Health Africa Norden

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.