Har du hört talas om rökelsevägen? Vet du något om musikgenren aita och känner du igen namnet Nawal el Saadawi? Svar på dessa frågor och mycket annat hittar du på instagramkontot Habib Politico som drivs av Amal Aziz.
– Jag satt i samtal med högutbildade människor som slängde ur sig den ena onyanserade stereotypen efter den andra och jag insåg att de faktiskt tror att det här är sant, berättat Amal Aziz och ställer ned sin kaffekopp på fatet.
Hon är hemma i Malmö igen efter en längre period i Kairo och det som hon nu berättar om är det hon kallar sina formativa år. Året var 2003. Hon hade just fyllt 19. Malmö var en liten håla och hon ville upptäcka världen.
– Det var viktigt för mig att bryta mig fri på något sätt, det är det nog för det flesta, resonerar hon.
Längtan bort tog henne över atlanten till USA och Los Angeles. Hon började jobba inom media och i detta nya vuxna liv började Amal Aziz lägga märke till saker som hon inte reflekterat över innan. Det handlade om hur människor pratade om Mellanöstern, regionen hennes mamma kommer ifrån. Slentrianmässiga påståenden om kvinnor som behöver räddas, män som är barbarer. Det var en hotfull bild som målades upp. En bild som stod i skarp kontrast till Amal Azizs levda verklighet.
Stereotyper överallt
När hon väl började se upprepningarna så fanns de sedan överallt. I tidningarna, i populärkulturen i samtalen med vänner och bekanta.
– Jag minns att en vän frågade mig varför jag har så mycket åsikter om allt, men jag har inte kunnat välja. När man vet hur saker är och hela tiden får något annat visat för sig måste man säga ifrån.
Under den här perioden var hennes utbildningskampanj inte något självvalt, utan en nödvändighet för att navigera i tillvaron. Men att hela tiden hamna i små och stora konfrontationer tog på krafterna.
– Det påverkar självbilden att förstå att det är såhär vita människor ser på mig, på min kultur och på min historia, säger Amal Aziz.
När hon kom hem till Sverige igen efter många år utomlands kunde hon konstatera att svenska mediers sätt att beskriva Mellanöstern och människor därifrån i mångt och mycket följde samma mönster som det hon upptäckt i USA.
– Det finns olika sätt att berätta saker på, men det är bara samma gamla rävar som rapporterar år efter år, det är bekvämt och tryggt men bidrar inte till nyanser.
En plats för historia, kultur och politik
Under åren har hennes egen nyfikenhet och vilja att berätta bara vuxit och så i oktober 2021 lanserade hon kontot Habibi Politico på Instagram. En plats för historia, kultur och politik.
Många av inläggen handlar om kvinnor och kulturpersoner som på olika sätt spelat en viktig roll för politiken och utvecklingen i regionen.
– Många blir nostalgiska av att följa mitt konto, berättar Amal Aziz.
– Man har liksom fått små glimtar av sin kultur och sin historia genom sina föräldrar men att få en artist eller en speciell sång satt i en kontext kan ge en känsla av att hitta något man saknat.
Hittade sitt arv
I arbetet med kontot har hon också hittat en bit av sitt eget arv:
– När jag ska åka någonstans stoppar mamma alltid ned rökelser i min väska som jag tänder på fredagarna, oavsett var i världen jag är. Så när jag gjorde research på drottningar i Jemen fick jag höra om rökelsevägen och då kände jag direkt, shit det här handlar om mig.
Hur var det då med rökelssevägen? Jo, det var en handelsväg som gick från den sydligaste delen av den arabiska halvön till Mesopotamien och östra Medelhavet och användes under antiken. Rökelser var en av de produkter som blivit populära i romarriket och som fick ge namn på handelsvägen som startade i Hadramaut i dagens Jemen.
I Hadramaut var det kvinnorna som gjorde det slitsamma arbetet med att tillverka rökelserna, ett kulturarv som bevarats genom generationerna och något som Amal Azizs mamma lärt sig av sina kvinnliga släktingar när hon växte upp i just Hadramaut.
– Den här berättelsen har hjälpt mig att sätta min vardag i en historisk kontext, säger Amal Aziz som till hösten planerar en utställning om kvinnorna och rökelsevägen.
– Jag kan inte rädda alla från deras okunskap, men om tio personer tar med sig berättelsen om kvinnorna som skapade rökelserna i Hadramaut har jag gjort min lilla del.
Amal Azizi följer till stor del utvecklingen i regionen genom instagram- och twitterkonton, bloggar och poddar där människor själva berättar om sina liv, sin kultur och sin historia.
– Det finns berättelser att ta del av om man inte är lat, konstaterar hon.
Kajsa Sörman
Tre tips på konton att följa
Amal Aziz tips på konton att följa:
Khalidalbaih
Sudanesisk konstnär, politisk satiriker och aktivist.
Befinner sig i Oslo/ Köpenhamn som gästartist och på ett stipendium för journalister och författare som lever under hot.
Ali Haj Suleiman
Fotograf baserad i Idlib i Syrien som dokumenterar kriget och livet i landet.
Läs mer: