Filippinerna: Solceller räddar liv när tyfoner slår till


Kvinnliga "solforskare" använder en solcellsdriven TekPak-generator i Tinabanan Cave i Marabut, Filippinerna. Foto: Thomson Reuters Foundation/Geela Garcia.

Ny teknik för solenergi är ren, billig och lätt att använda. Förutom att den bidrar till att minska användandet av fossila bränslen bidrar den även till att skydda liv vid naturkatastrofer.

När Haiyan, en av de kraftigaste tropiska cykloner som någonsin registrerats, slog in över centrala Filippinerna 2013 dog inte en enda person i staden Marabut i östra Visayas-regionen. Fler än 1 000 invånare tog sig över hal jord och kalksten upp till Tinabanan-grottan, en plats som varit känd sedan länge för att vara ett skydd från vattenmassor och kraftfulla vindar.

Lorna dela Pena, 66 år idag, var ensam när supertyfonen slog till mot Filippinerna och dödade fler än 6 000 människor runtom i landet samt tvingade omkring fyra miljoner människor att lämna sina hem för att söka skydd. 

Hon minns hur allting ”spolades bort” av stormen, men trots att hon var ”vilse” lyckades hon ta sig fram till grottan som låg i skydd från stormen.

– Det fanns då inga trappor att klättra upp till grottan. Min farfars dröm hade varit att grottan skulle ha trappor, säger hon och visar på trapporna som nu installerats efter Haiyan-katastrofen.

När hon serverade varm gröt till de evakuerade insåg dela Pena hur viktiga de lokala organisationerna är för att hjälpa människor att bli mer motståndskraftiga mot oväder som väntas bli fler och kraftigare i takt med att planeten värms upp.

– Det blir större effekt när människor förenar sig för att hjälpa till. Det som en person inte kan göra ensam är möjligt när vi gör det tillsammans, säger hon till Thomson Reuters Foundation.

Lorna dela Pena tar fram sin solenergidrivna TekPak-generator i sitt hem i Marabut, Filippinerna.
Foto: Thomson Reuters Foundation/Geela Garcia.

Efter erfarenheten från stormen arbetade Lorna dela Pena tillsammans med andra i Marabut för att bygga upp kvinnogrupper. Nu leder dessa kvinnor arbetet med att organisera workshops om ekologiskt jordbruk, våld mot kvinnor samt utbilda och uppmuntra andra kvinnor att använda förnybar energi.

Azucena Bagunas, 47, och Lorna dela Pena är ett par av de ”solforskare” som utbildats av den filippinska avdelningen för The Institute for Climate and Sustainable Cities, (ICSC), en internationell organisation som arbetar för en utveckling med låg koldioxidutsläpp och ökad motståndskraft mot klimatförändringar.

Efter tyfonen Haiyan, lokalt känd som Yolanda, lärde sig kvinnorna att använda bärbara solcellsdrivna generatorer, så kallade TekPaks, vilka de nu använder när de söker skydd vid evakueringar.

Teknik som räddar liv
TekPaks lyser upp den mörka Tinabanan-grottan, vilket gör det lättare att ta sig till grottan och att räkna antalet människor som söker skydd där. De kan också användas för att ladda mobila enheter för att hålla kommunikationslinjerna öppna.

För Bagunas var den mest minnesvärda användningen av tekniken när den hjälpte till att rädda liv.

– Vi kunde använda TekPak för att hålla igång en nebulisator då en person fick en astmaattack, minns hon.

Bagunas och dela Pena delar med sig av sina kunskaper genom att lära andra kvinnor att använda TekPaks och göra dem medvetna om fördelarna med förnybar energi.

Nu ser kvinnorna i Marabut till att deras solcellsdrivna utrustning är laddad när en storm närmar sig, så att de är redo att föra de andra invånarna i säkerhet.

Bagunas sade att det också var billigare att utnyttja solenergi än att förlita sig på koleldad el från elnätet.

– Om vi använder solenergi som vår huvudsakliga energikälla i våra hem behöver vi inte ens betala för el, säger hon. Så länge du har en panel har du prisvärd och pålitlig el.

Även Bagunas föredrar solenergi som hon ser som ett säkrare alternativ.

I juni gick hennes brors grannhus upp i rök när en strömförande elledning träffade hans tak, och elden nådde vissa delar av hennes eget hus.

Arbetet utförs av kvinnor
Enligt uppgifter för 2020 från energidepartementet kommer fortfarande omkring 60 procent av Filippinernas energi från kol och olja, och endast omkring 34 procent från förnybara källor.

Regeringens plan för 2020–2040 har som mål att övergå till en större andel förnybar energi, till exempel solenergi, som ska stå för hälften av elproduktionen i slutet av den perioden.

Chuck Baclagon, som är kampanjansvarig för Asien för 350.org, en internationell grupp som stöder gräsrotskampanjer för klimatet, säger att ICSC:s ansträngningar för att få solenergi till samhällen skulle bidra till att utöka ren energi på lokal nivå.

– Dagens modell med ett centraliserat kraftsystem som är beroende av fossila bränslen gör inte mycket för att lösa energifattigdomen i avlägsna öområden långt från kommersiella centra, tillägger han.

–  Övergången till solenergi avlivar myten om att vi inte har råd att ställa om, säger han och fortsätter: 

–  Anledningen till att fossila bränslen är dyra är att de importeras så de är känsliga för marknadssvängningar.

– Förnybara energikällor som solenergi är däremot lättare att bygga lokalt eftersom de utnyttjar det som finns tillgängligt. De har störst potential på vissa platser, tillägger han.

Marabut ligger i östra Visayas-regionen, Filippinerna.

Leah Payud, resilience portfolio manager på Oxfam Philippines, säger att hennes biståndsorganisation stödde initiativ för att införa solenergi i fattiga landsbygdssamhällen, särskilt eftersom det hjälper kvinnor och barn som är bland de mest sårbara för klimatförändringar.

– Vid katastrofer fördubblas kvinnors obetalda omsorgs- och hushållsarbete, säger hon och tillägger att deras börda blir tyngre när de måste hitta en energikälla för att utföra dessa uppgifter.

– Kvinnor har inte tillgång till rena kök där de kan laga sina måltider, och det finns ingen elektricitet som kan underlätta deras uppgifter, till exempel när de ammar eller gör rent utrustning, säger hon.

–  De direkta fördelar som kvinnor kan få av ren, billig och lättillgänglig energi innebär att de bör delta i arbetet med att utöka användningen av den, tillägger hon.

– Kvinnorna är de vanligaste användarna och de största energiproducenterna – och utan deras medverkan kan initiativ för förnybar energi bli olämplig. Det finns ingen klimaträttvisa utan könsrättvisa, tillägger hon.

Ett bra sätt att introducera kvinnor till förnybar energi är att be dem rita en 24-timmarsklocka över sina sysslor hemma och identifiera den energi de använder för att utföra dem, säger Payud.

De rådgör sedan med Oxfams personal om hur ett byte av energikällor skulle kunna lätta deras arbetsbörda, vilket gör det mycket lätt att relatera till för dem, tillägger hon.

Övningen har visat att många kvinnor ägnar minst 13 timmar om dagen åt obetalt familjearbete, en belastning som har ökat under Covid-19-pandemin på grund av hemundervisning.

Snabbt och säkert
På Suluan Island, som ligger tre till fyra timmars båtresa från fastlandet, har kvinnorna till uppgift att hämta vatten i energislukande områden, vilket gör dem utsatta för faror när de måste gå ut efter mörkrets inbrott.

Kvinnorna har kommit fram till att solcellslampor är mer tillförlitliga än oljelampor eftersom de inte behöver korsa havet för att köpa bränsle till dem.

Payud säger att solenergi är den bästa energikällan under en katastrof, särskilt när elnätet inte fungerar och det är omöjligt att resa mellan öarna.

– Efter Haiyan tog det ett halvår att återställa elnätet i avlägset belägna samhällen. Så skulle inte ha varit fallet om kvinnorna hade haft tillgång till alternativ energi som solenergi, säger hon.

Dela Pena och Bagunas anser att kvinnor bör ligga i framkant när det gäller att ta itu med klimatförändringar och energifattigdom eftersom de fungerar som ”stötdämpare”.

– Kvinnor övervakar hela familjen, och när det uppstår problem är det de som försöker ta itu med dem först, säger Bagunas.

Geela Garcia
Översättning och bearbetning: Tomas Nordberg

Texten publicerades ursprungligen av Thomson Reuters Foundation


GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.