2,8 procent. Det är vad FN förutspår som global tillväxt för 2025. Det är lägre än åren före pandemin, konstaterar FN:s avdelning för ekonomiska och sociala frågor (DESA). IMF tror på en tillväxt på 3,3 procent.
Före pandemin var genomsnittet på tillväxten 3,2 procent. 2024 låg den på 2,8 procent där den tros hamna även 2025. Minskningen jämfört med före pandemin beror på för lite investeringar, trög produktivitet och höga skulder. FN tror att USA:s tillväxt minskar till 1,9 procent och att Kinas dito sjunker från 4,9 procent till 4,8 procent orsakat av lägre konsumtion och problem i fastighetssektorn. Europa, Japan och Storbritannien förväntas öka sin tillväxt lite och de stora länderna Indien och Indonesien tros göra bra ifrån sig ekonomiskt sett. FN tror att den globala handeln kommer att öka med 3,2 procent och inflationen väntas minska till 3,4 procent, vilket är bra för både privatpersoner och företag.
– Vi befinner oss i en period präglad av stadigt otillräcklig tillväxt, säger Shantanu Mukherjee, chef för Global Economic Monitoring Branch vid Economic Analysis and Policy Division på FN:s avdelning för ekonomiska och sociala frågor (DESA).
FN:s generalsekreterare António Guterres skriver i förordet till rapporten, som har tagits fram av DESA.
Länder kan inte ignorera dessa faror. I vår sammanlänkade ekonomi driver chocker på ena sidan av världen upp priserna på den andra. Varje land påverkas och måste vara en del av lösningen.
Många länder ställer om sina energisystem. Här spelar kritiska mineraler en viktig roll, enligt FN. Dessa mineraler kan bidra till en hållbar utveckling, särskilt i utvecklingsländer. En bra trend är att inflationen minskar och att många centralbanker genomför åtgärder för att stimulera ekonomin. Men det finns problem som geopolitiska konflikter, bråk om internationell handel och höga skuldbördor. De tullar som Donald Trump planerar för är ytterligare ett orosmoment.
Årets World Economic Forum i Davos verkar inte heller ha lockat någon storpublik. När mötet under måndagen den 20 januari drog i gång lyste de flesta världsledare med sin frånvaro. Bland annat saknades Kinas president Xi Jinping, Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Keir Starmer, rapporterar CNBC. Och så förstås Trump.
Sydasien förväntas öka mest
Sydasien förväntas vara den snabbast växande regionen ekonomiskt under 2025, främst tack vare Indiens fortsatta tillväxt. Östasien förväntas få fortsatt god ekonomisk tillväxt vilket Kina har stor del i. DESA tror att Afrikas tillväxt kommer att fortsätta trots alla krig och konflikter och effekterna av klimatförändringarna.
USA:s tillväxt väntas nå 2,7 procent, jämfört med blygsamma 1,0 procent för euroområdet, där Tyskland står för en stor del av motgångarna med endast 0,3 procent tillväxt.
USA drivs av en stark arbetsmarknad och ökade investeringar, medan Europa brottas med energikris, industriproblem och politisk osäkerhet. Kinas tillväxt beräknas sjunka till 4,5 procent, trots stimulansåtgärder, enligt prognoser från Internationella Valutafonden (IMF). IMF förutspår samtidigt en global tillväxt på 3,3 procent.
Förutom den höga skuldsättningsnivån har många utvecklingsländer för lite finansiering och för hög inflation, förklarar DESA. Ökningen av matpriserna och kostnaderna för andra livsmedel (så kallade livsmedelsinflation) är det kanske största problemet och gör att många människor hamnar i fattigdom. Vad gäller mineralerna så handlar det till exempel om potentiella inkomstkällor som litium och kobolt. Men mineralproduktion leder ofta till skador på miljön och det är ovanligt att vinsterna fördelas rättvist. Mer demokratiskt styre och hållbara arbetsmetoder är, menar DESA, centralt.
DESA vill se mer multilateralt samarbete och ökade investeringar i ren energi och infrastruktur. Samt bättre beredskap för att hantera globala kriser som till exempel pandemier.
Tomas Nordberg
Läs också
Uppläsning av artikel
|