Demonstration mot könsapartheid i Afghanistan


Medborgarplatsen blev scen för en tyst manifestation för afghanska kvinnor. Foto: Josefine Norin.

Den 18 september hölls en demonstration i Stockholm för att uppmärksamma afghanska kvinnor och flickors situation.
– Det som händer i Afghanistan är inget mindre än könsapartheid säger Ulrika Grandin, generalsekreterare för UN Women Sverige som var initiativtagare till manifestationen.

Kvinnor och flickor får inte längre tala eller visa sina ansikten offentligt i Afghanistan Inte heller delta i sportaktiviteter, ha politiska positioner, arbeta utanför hemmet eller vistas utomhus utan manligt sällskap.

Därför samlades kvinnor (och män), iklädda svarta munkavlar eller täckta i tejp över munnen, på Medborgarplatsen en krispig höstdag. Syftet är att uppmärksamma det akuta läget för kvinnor och flickor i Afghanistan.

– Man måste göra någonting, sen kanske inte allt gör en stor skillnad, men alla kan göra något, säger Alexandra Rejsmar en av talarna under manifestationen.

Ulrika Grandin, Alexandra Rejsmar talade under manifestationen. Foto: Josefine Norin.

Protesten anordnades av UN Women Sverige i samarbete med Kvinnostrejk Stockholm för att visa stöd för kvinnor i Afghanistan och deras försämrade levnadsvillkor under talibanstyret som tog över 2021. På plats talade UN Women Sveriges generalsekreterare Ulrika Grandin och skribenten samt sex- och relationsrådgivaren, Alexandra Rejsmar.

– Det som händer i Afghanistan är inget mindre än könsapartheid. Och det borde vara en kamp för alla i hela världen, säger Ulrika Grandin, generalsekreterare för UN Women Sverige.

Kvinnorna i Afghanistan tystas och lämnas utelämnade av samhället. Och förutom de rent fysiska och praktiska begränsningarna finns inte längre ett rättsligt skyddsnät för landets kvinnor och flickor. Det finns inget stöd att få för könsrelaterat eller sexuellt våld, varken inom eller utanför hemmet.

Nyligen kom ett föravgörande från EU-domstolen om asyl för kvinnor och flickor från Afghanistan. Där nationalitet och kön nu är tillräckligt för att beviljas asyl i varje EU-land. Och landet benämns som ”aktör som utövar förföljelse”.

Kvinnostrejk Stockholm försöker få fler att delta i den digitala kampanjen. Foto: Instagram/ kvinnostrejkstockholm.

Förutom strejken försöker organisationen skapa opinion och engagemang genom digitala kampanjer för att uppmärksamma läget. Med hashtaggen #tystaderöster, uppmanas man ta en selfie med svart tejp alternativt en svart sjal över munnen och dela i egna sociala medier.

Josefine Norin

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.