Global Festival 20/8. Kan Latinamerika bli världens råvarusupermakt?


Stora mängder litium finns under Bolivias saltöknar. Foto: David Isaksson.

I Latinamerika finns en stor del av de metaller och råvaror som behövs för den gröna omställningen. Nu pågår en kapplöpning kring dessa resurser. Vem blir vinnaren – Kina, USA eller de latinamerikanska länderna själva?

Här kan du se samtalet live

Latinamerika står idag för en tredjedel av världens koppar och hälften av dess silver. Mer än hälften av världens litiumreserver finns i den så kallade litiumtriangel mellan Argentina, Bolivia och Chile. I den kapplöpning som nu pågår om kontinentens resurser satsar Kina allt mer på gruvsektorn, bland annat i Bolivia.

Med mellan 16 och 23 procent av världens samlade reserver av viktiga mineraler som bauxit, (för aluminium) grafit, nickel, tenn, mangan och zink samt sällsynta jordartsmetaller så finns alla förutsättningar för en ljus framtid för Latinamerikas invånare. Åtminstone i teorin. I praktiken har gruvdrift snarare lett till ökade klyfter och konflikter.

Vem vinner kampen om Latinamerikas för den gröna omställningen så eftertraktade råvaror – Kina, USA, EU. Eller kan de latinamerikanska länderna i slutänden själva bli vinnare?

När: 20/8 kl 08.30–09.30. (Vi bjuder på smörgås och kaffe kl 08.00).
PlatsStudio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm).

Medverkande:
Andrés Rivarola, professor vid Latinamerikainstitutet (Stockholms universitet).
Fredrik Uggla, avgående biståndsråd i Bolivia.
Lena Sellgren, chefekonom och analyschef på Business Sweden.

Moderator: David Isaksson.

Här kan du se samtalet i efterhand

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.