Gideon Levy: ”Många israeler anser att Gaza ska elimineras”


Gideon Levy. Foto: Don J. Usner/Lannan Foundation.

Gideon Levy är en av Israels mest välkända journalister och samtidigt en hård kritiker av den utveckling som sker. I en aktuell intervju med Global Bar Magazine ger han sin syn på det som händer just nu.
– Varje försök att visa någon form av mänskliga känslor för människor i Gaza ses som ett förräderi.

Gaza City är en av Mellanösterns äldsta städer med en historia som sträcker sig tillbaka flera tusen år som en viktig länk i förbindelserna mellan länder och platser i regionen. 1948 tvingades flera hundra tusen palestinska flyktingar till Gaza. Sedan 1967 har Israel ockuperat – och kontrollerat – Gaza. 

– Två procent av Gazas befolkning har under de senaste tio månaderna dödats. Det är en enormt hög siffra. Det vore som om 200 000 svenskar – eller israeler dödats, konstaterar Gideon Levy som själv inte haft tillåtelse att resa in i Gaza på många år då Israel inte tillåter sina medborgare att resa in i Gaza.

När det gäller utvecklingen framöver är Gideon Levy pessimistisk. Israels medborgare får ingen – eller väldigt lite – information om vad som egentligen händer i Gaza och de lever i tron att alla människor där är Hamas-anhängare, säger han i intervjun.

– När jag berättade för israeler att jag besökt Gaza, att det finns så många starka och bra människor där så tror de att jag är galen! För dem är Gaza bara terror.

Global Festival: Vad händer nu med Gaza?

Enligt beräkningar som publicerats i The Lancet kan så många som 186 000 människor ha dött i Gaza som en följd av Israels attacker. Samtidigt fortsätter kriget – och det oerhörda civila lidandet. Hur är det att arbeta med den humanitära hjälpen på plats? Finns det någon lösning på lång sikt – och hur såg vardagen ut i Gaza innan allt raserades?

Se samtalet från Global Festival i efterhand

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.