Pakistan: Aktivist misshandlad till döds


Gilaman Wazir. Foto: Pajhwok Afghan News.

Den pashtunske poeten och aktivisten Gilaman Wazir attackerades brutalt i Islamabad den 7 juli 2024 och förvägrades sjuktransport till Tyskland för behandling. Den tionde juli dog han av sina skador.

Gilaman Wazirs riktiga namn är Hazrat Naeem. Han kom ursprungligen från Razmak-området i norra Waziristan som ligger i den nordvästra delen av Pakistan och gränsar till Pakistan. Under den våldsamma attacken knivhöggs den 29-årige aktivisten flera gånger av okända gärningsmän. Han begravdes den tolfte jul i sin hemby i bergsregionen norra Waziristan som ligger nära gränsen till Afghanistan. Gilaman Wazir tillhörde Turikhel Asad Khel, en framstående klan i Wazir-stammen. 

Pashtun Tahafuz (PTM)-rörelsen för pashtunernas (Pakistans största folkgrupp) rättigheter är främst verksam i provinsen Khyber Pakhtunkhwa. Den grundades av studenter i maj 2014 i staden Dera Ismail Khan, som ligger i provinsen. Den pashtunska folkgruppen i Pakistan känner sig förföljd och förtryckt av staten. Operation Azm-e-Istehkam (Avgörande för stabilitet) inleddes av Pakistans regering i juni 2024. Syftet är att förhindra att hindra att folk ansluter sig till vad regeringen beskriver som extremistiska rörelser.

Gilaman Wazir var medlem i Pashtun Tahafuz (PTM)-rörelsen och använde prosa och poesi för att sprida sina budskap i kortfilmer och TikTok-videor och på X. I Pakistan är det förbjudet att bevaka PTM:s aktiviteter i media. Samtidigt trendar gashtaggen #GilamanWazir på X.

Den före detta presidenten Hamid Karzai uttryckte sina kondoleanser på det här sättet:
”Det är med stor sorg som den känsliga och ljuvliga poeten Gilaman Wazir lämnade denna värld.”

Pakistans regering har däremot varit tyst. I juni 2024 gick man ut med att en ny militär operation skulle inledas mot “terrorism”. Gilaman Wazir uttalade svid ett flertal tillfällen kritik mot den pakistanska arméns militära operationer i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen i nordvästra delen av landet. 

Tiotusentals människor deltog i Gilaman Wazirs begravning i Norra Waziristan den tolfte juli. 

Gilaman Wazir var gift två gånger och efterlämnar tre döttrar och två söner.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.