Globala fonden: 50 miljoner liv har räddats


Hälsovolontären Nasra Salimu besöker en familj med misstänkt TBC för att samla in prover. Foto: Globala fonden.

Sedan covid-pandemin ebbat ut har arbetet mot hiv, tuberkulos och malaria återhämtat sig. Totalt har 50 miljoner liv räddats under de 20 år som fonden existerat. Det framgår av Globala fondens årsrapport som precis publicerats.

Under 2020 hade covid-pandemin en förödande inverkan på kampen mot de tre sjukdomarna, vilket ledde till att en tillbakagång i arbetet – för första gången i Globala fondens historia. Årets rapport visar att en återhämtning är på gång.

– Genom att arbeta tillsammans med länder och organisationer har vi räddat 50 miljoner liv under de senaste två decennierna, vilket är ett bevis på att globalt engagemang och ledarskap i samhället kan tvinga världens dödligaste infektionssjukdomar på reträtt, säger Globala fondens chef Peter Sands, i ett pressmeddelande.

Sedan mars 2020 har Globala fonden investerat mer än 4,4 miljarder dollar för att bekämpa pandemin och mildra dess inverkan på hiv, tuberkulos och malaria.  Årtionden av erfarenhet av att bekämpa hiv, tuberkulos och malaria gjorde det möjligt för många länder att använda de resurser som funnits i form av laboratorier, sjukdomsövervakning, nätverk, utbildad sjukvårdspersonal och försörjningskedjor som redan fanns på plats för att bekämpa den nya pandemin, skriver organisationen i sin rapport.

Pengar från Sverige
Som en del i avräkningarna för flyktingmottagandet från Ukraina beslutade den svenska regeringen tidigare i år att hålla inne 300 av de 950 miljoner som Sverige utlovat till fonden under 2022. Dessa medel har ännu inte ”återbetalats”.

I samband med FN:s generalförsamlings årliga möte i New York genomför Global fonden sin nya finansieringskonferens. Sverige har beslutat ge tre miljarder kronor till Globala fonden för perioden 2023-2025. Detta innebär en ökning med fem procent jämfört med det tidigare stödet, men mindre än vad fonden själv önskat. 

De nya medlen kan betalas ut först under 2023, vilket innebär att summan kan ändras, beroende på vad den nya regeringen beslutar.

Läs rapporten i sin helhet här

Redaktionen

Fakta

Globala Fonden mot tuberkulos, aids och malaria finansierar insatser för att förebygga, behandla och minska spridningen av hiv, tuberkulos och malaria. Globala Fonden är en finansieringsmekanism och de projekt och program som Globala Fonden finansierar genomförs av olika samarbetspartners på landnivå, såsom regeringar, multilaterala organisationer och civilsamhället. Sverige står för cirka 2,5 procent av finansieringen för Globala Fonden.

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.