Flyktingavräkning minskar biståndet med 18 procent


De insatser som görs till stöd för flyktingar från Ukraina kommer att räknas av från det totala svenska biståndet. Det innebär att ca tio miljarder kronor försvinner från biståndsbudgeten, skriver regeringen. Kritiken är dock hård från civilsamhället:
– Det är helt enkelt djävligt osolidariskt av regeringen, skriver Jon Bergeå på Rädda Barnen på sin egen Facebooksida.

Enligt de så kallade DAC-reglerna så kan flyktingmottagning räknas av mot biståndet så länge flyktingarna kommer från ett land dit bistånd normalt går, vilket är fallet med Ukraina. Detta innebär att det svenska biståndet med största sannolikhet kommer att minska rejält under 2022. Exakt vad som ska bort eller skjutas på framtiden är inte klart, men sannolikt kommer det ett uppdrag till Sida att räkna på vad som ska bort. Däremot så kommer inte de pengar som går till andra humanitära insatser att påverkas. Om Migrationsverkets huvudscenario stämmer kommer Sverige under 2022 totalt göra avräkningar på cirka 10,3 miljarder kronor. Det motsvarar 18 % av biståndsramen och är lägre än de avräkningar som gjordes exempelvis 2015 som då motsvarade 22 % av biståndsramen, skriver utrikesdepartementet i en artikel på den egna hemsidan.

Och på sin Facebook-sida skriver biståndsminister Matilda Ernkrans:

– Vi befinner oss i ett exceptionellt läge med en plötslig och omfattande humanitär kris och många flyktingar i Europa med behov av att söka skydd i Sverige. Solidariteten med det ukrainska folket är stor och vi ska hjälpa dem som är kvar i landet och de som behövt fly.

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

På sociala medier är samtidigt kritiken hård från personer som arbetar med biståndsfrågor:

– Det är helt enkelt djävligt osolidariskt av regeringen att skära i biståndet för att bekosta flyktingmottagandet, skriver Jon Bergeå som arbetar på Rädda Barnen.

Magnus Walan på Diakonia skriver på Facebook:

– Det är ett exeptionellt läge säger regeringen. Man hänvisar inte till nya rapporter som talar om att 1,7 miljarder riskerar kastas ut i fattigdom och hunger. Nej man tänker på Sverige. Ett land där bilägarna kompenserats med 14 miljarder. Så man bara måste minska biståndet med 9.2 miljarder.. Etiken på den??

Och Henrik Fröjmark skriver på Twitter:

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.