I Human Rights Watch (HRW) årliga rapport beskrivs förhållandena för de mänskliga rättigheterna i över 100 länder för år 2021. Trots situationen i världen menar HRW att demokratin gör framsteg på autokratins bekostnad. Militärregimer och autokratiska ledare blir alltmer våldsamma, vilket tyder på att de blir alltmer desperata och är på väg att tappa greppet om makten, menar HRW.
År 2021 riskerade miljontals människor sina liv när de gick ut på gatorna för att utmana regimerna och kräva demokrati. Enligt rapporten blir autokrater runt om i världen desperata när de möter allt hårdare motstånd. Ökat förtryck och våld är ett tecken på svaghet, menar människorättsorganisationen.
I förordet till rapporten driver HRW:s chef Kenneth Roth tesen att demokratin vinner mark gentemot autokratin. Detta går emot den bild som de flesta nog har och Roth backar upp argumentet med att autokratiska ledare går en tung framtid till mötes. I land på land demonstrerar växande skaror med människor mot förtryck. Och i en del länder har den politiska oppositionen gått samman i koalitioner för att vinna makten. Politiska val blir allt svårare att använda som en metod för att kväsa demokratin. Men dagens världsledare lämnar mycket övrigt att önska när det gäller kampen mot de auktoritära regimerna. Roth ger som exempel stora frågor som klimatkrisen, coronapandemin, fattigdom och ojämlikhet, rasism och hoten från modern teknik.
Rapporten nämner världsledare som USA:s president Joe Biden, Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron vid namn och menar på att de talar med kluven tunga:
”USA:s utrikesdepartement protesterat mot förtryck i vissa länder, och i extrema fall införde Biden-administrationen riktade sanktioner mot vissa ansvariga tjänstemän, men presidentens inflytelserika röst saknades ofta”, skriver Roth i rapporten.
Roth betonar i förordet att ledarna måste stå upp för demokratiska institutioner som oberoende domstolar, fria medier, starka lagstiftande församlingar och civilsamhället.
Det finns en växande vilja bland vissa länder att kritisera Kina i FN-sammanhang i New York och Genève. Samtidigt beklagar Kenneth Roth att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres (som enligt planerna ska närvara vid öppningsceremonin för vinter-OS) har varit helt tyst och vägrar att uttala sig kritiskt om den kinesiska regeringen. Detta är ett enormt misslyckande för världen, menar Roth.
Läs rapporten här
Redaktionen
Uppläsning av artikel
|