Israel dödade FN-medarbetare i Libanon


UNHCR:s Dina Darwiche dödades av Israel i Libanon. Foto från LinkedIn.

I en israeliska bombräd mot Bekaa-dalen i Libanon dödades UNHCR-medarbetaren Dina Darwiche och hennes son. Totalt dödade Israel över 500 personer i Libanon den 23 september. Många av dessa var barn.

UNHCR etablerade sitt första kontor i Libanon 1964 och har sedan dess stöttat libaneser, flyktingar och statslösa personer. Dina Darwiche hade under tolv år arbetat på FN:s flyktingorgan UNHCR:s kontor i Bekaa i östra Libanon. 

”Byggnaden där Dina, hennes man och två små barn bor träffades av en israelisk missil. Hennes man och ett av hennes barn räddades och vårdas på sjukhus för sina allvarliga skador. Dina och hennes yngsta sons kroppar återfanns tragiskt nog idag [24 september], skriver UNHCR på sin hemsida.

I staden Tyre dödades även UNHCR:s medarbetare Ali Basma som har arbetat på UNHCR:s kontor i Tyre i 7 år. 

Totalt har 220 biståndsarbetare dödats så här långt under 2024, varav 138 på Västbanken och i Gaza. Mycket talar för att antalet döda 2024 kommer att överstiga 2023 som var det hittills värsta året. Uppgifterna, som sammanställs i Aid Workers Security Database, uppdateras automatiskt på på Global Bar Magazines förstasida.

”UNHCR är upprörda över mordet på våra kollegor och vi uttrycker vår djupaste medkänsla med deras familjer och nära och kära”, skriver FN-organisationen vidare på sin hemsida.

50 barn dödade

Enligt Libanons hälsoministerium har fler än 550 personer dödats i landet sedan de israeliska attackerna inleddes den 23 september. Totalt finns mellan 2 000 och 3 000 svenskar i Libanon. Medan regeringen sagt att svenskar inte kan räkna med hjälp till svenskar i Libanon har inget liknande sagts för svenska medborgare som befinner sig i Israel. Sverige har också – som enda EU-land – stängt sin ambassad i Libanon.

FN kräver sanktioner mot Israel

Den 18 september röstade en överväldigande majoritet i FN:s generalförsamling för en resolution som kräver att den israeliska ockupationen av palestinska områden upphör inom ett år och att sanktioner införs om resolutionen inte efterlevs.

124 länder röstade för resolutionen, varav flera EU-medlemmar som Spanien, Frankrike och Finland. Sverige hörde till de 43 länder som lade ned sina röster, vilket lett till hård kritik från oppositionen. Den palestinska delegationen betecknade antagandet som ”historiskt”.

Samtidigt pågår en process för att suspendera Israel från FN. Tanken är att använda samma mekanism som 1974 användes för att frysa apartheid-Sydafrikas deltagande i generalförsamlingen. Åtgärden den gången bidrog till att den vita minoritetsregeringen isolerades och så småningom kollapsade.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.