Den 19–23 augusti var det årets upplaga av Global Festival på Studio SN7 i Gamla stan! En vecka med samtal, diskussioner och mingel i samarbete med organisationer, förlag och andra med ett globalt engagemang. Vi bjöd på frukostmöten, lunchsamtal och kvällsevenemang med forskare, debattörer och andra experter, och avslutade med sju författare med aktuella böcker kring globala frågor.

Alla seminarier sändes över nätet och kan ses i efterhand. Du hittar länken till samtalet under respektive programpunkt eller på Global Bar Magazines Facebook.

Sårade palestinier väntar på behandling på den överfulla akutavdelningen på Al-Shifa-sjukhuset i Gaza City. Foto: Wikimedia.

Kan den internationella humanitära rätten överleva Gazakriget?

Medan många länder i väst fördömer Rysslands angrepp på civila i Ukraina är de tysta när Israel begår samma typ av övergrepp. Gäller den humanitära rätten bara för vissa? Kan den med trovärdighet överleva Gazakriget – och vad krävs i så fall av oss?

Medverkande:
Ylva Strömberg, Generalsekreterare Läkare utan gränser (MSF).
Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära enhet.
Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

Moderator: David Isaksson.

Här kan du se samtalet i efterhand


Foto: Saba Kareem. En del av Sabas berättelse om Marwah Al-Naimi, en ingenjör som startade företaget Green Gold project och volontärgruppen ”Friends of the Planet”.

Vernissage: Irak – kvinnliga fotografers berättelser

Enas, Ishtar och Saba är tre unga reportagefotografer från Irak. I ett unikt projekt skildrar de och andra kvinnliga fotografer i Irak sitt land genom egna historier. Nu kommer de till Sverige för att presentera sina reportage på Global Festival.

Utställningen i Stockholm avslutar ett samarbetsprojekt mellan Global Reporting och Framing Photojournalism School i Erbil, Irak. Projektet vars syfte är att fortbilda och utöka möjligheterna för kvinnliga pressfotografer i Irak ingår i Svenska institutets program Creative Partnership. 

Av fler än tusen kvinnliga fotografer antogs 17 som fick delta i en kurs i fotojournalistik. Fotoutbildningen leddes av Anette Nantell, hyllad nyhetsfotograf på Dagens Nyheter och Safin Hamid, en av de främsta nyhetsfotograferna i Irak och chef för AFP:s fotoavdelning i Irak.

Gender and journalism in the Middle East

What is it like to work as a female reportage photographer in Iraq? What limitations, risks – but also opportunities – are they facing. Hear photographers Saba Kareem and Ishtar Obaid in conversation with photographer Anette Nantell, Dagens Nyheter and Qassim Khidhir and Enas Hassan who are both journalists in Iraq.

Participants: 
Anette Nantell, photographer, Dagens Nyheter.
Qassim Khidir, journalist in Iraq.
Enas Hassan, journalist, Kirkuk Now in Iraq.
Photographers Saba Kareem and Ishtar Obaid.

Moderator: Petter Bolme.

Här kan du se samtalet i efterhand


Stora mängder litium finns under Bolivias saltöknar. Foto: David Isaksson.

Kan Latinamerika bli världens råvarusupermakt?

I Latinamerika finns en stor del av de metaller och råvaror som behövs för den gröna omställningen. Nu pågår en kapplöpning kring dessa resurser. Vem blir vinnaren – Kina, USA eller de latinamerikanska länderna själva?

Latinamerika står idag för en tredjedel av världens koppar och hälften av dess silver. Mer än hälften av världens litiumreserver finns i den så kallade litiumtriangeln mellan Argentina, Bolivia och Chile. I den kapplöpning som nu pågår om kontinentens resurser satsar Kina allt mer på gruvsektorn, bland annat i Bolivia.

Vem vinner kampen om Latinamerikas för den gröna omställningen så eftertraktade råvaror – Kina, USA, EU. Eller kan de latinamerikanska länderna i slutänden själva bli vinnare?

Medverkande:
Andrés Rivarola, professor vid Latinamerikainstitutet (Stockholms universitet)
Fredrik Uggla, avgående biståndsråd i Bolivia.
Lena Sellgren, chefekonom och analyschef på Business Sweden.

Moderator: David Isaksson.

Här kan du se samtalet i efterhand


Illustration: Liliya Busarava.

Belarus: Motstånd och äppelpaj

Vad får människor att riskera sina liv i kampen mot en diktatur som till synes verkar oövervinnerlig? Vilken roll spelar konst, språk – och mat – i motståndet? Belarus har hamnat i skuggan av Ukraina, men trots det hårdnande förtrycket lever motståndet vidare – fast i andra former. 

Konstnären Ludmilla Christeseva berättar hur ett äppelträd, planterat på hemlig plats i Belarus, inspirerar till en ny form av motstånd. Tillsammans med sina ukrainska systrar serverar hon äppelpaj bakad efter ett recept av den i Belarus fängslade 67-åriga svenska medborgaren Galina Krasnianskaya. Läs mer om Ludmilla Christesevas projekt här!

Dmitri Plax är verksam vid Dramaten Doc och har satt upp flera verk med koppling till Belarus på Dramaten. Hör honom om hur teaterkonsten kan förvandla nyhetsrubriker till berättelser som engagerar.

Lyssna också på Sveriges främste Belarus-expert, författaren Martin Uggla om vad som får människor som likt hans fängslade vän, nobelpristagaren Ales Bjaljatski, att inte ge upp kampen för frihet – trots att motståndet verkar oövervinnerligt.

Ta med ditt eget recept på äppelpaj och delta i kampen för ett fritt Belarus. Och passa på att köpa ett signerat ex av Martin Ugglas aktuella bok ”Lukasjenkas land: makten, motståndet och hoppet”.

Medverkande:
Ludmilla Christeseva, konstnär med belarusiska rötter.
Martin Uggla, författare och Belaruskännare.
Dmitri Plax, regissör och dramatiker, konstnärlig ledare för Dramaten.Doc

Moderator: David Isaksson.

Här kan du se samtalet i efterhand

”Apple Garden”

AI i biståndet

Hur kan biståndsorganisationer använda AI för att bättre planera och genomföra biståndsinsatser. Projektet ‘AI Prototyping in Development’, med stöd av Vinnova, genomförs av LM International, We Effect, och Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) och syftar till att skapa modeller för hur organisationer i civila samhället enkelt ska få tillgång till och analysera kvantitativa och kvalitativa data från tidigare projekt när de planerar och utformar framtida projekt och program.

Medverkande:
Henrik Hansson, Chef för teknikutveckling på Läkarmissionen och ansvarig för programmet.
Carl Norling Markai, Impact Initiative Developer på AI Sweden. 
Mikael Berglund, digital strateg, Sida.

Moderator: David Isaksson.

Här kan du se samtalet i efterhand


Foto: Enas Hassan. Bild från fotoreportaget om Jouza Ahmed Yassin – den första kvinnan i Irak som valts till Mukhtar (bychef).

Irak-utställning och samtal med Enas Hassan

Enas Hassan är journalist och fotograf i Irak. Hennes fotoreportage handlar om Jouza Ahmed Yassin – den första kvinnan i Irak som valts till mukhtar (bychef). Hur bemöts Jouza av byborna och det övriga samhället?

Enas Hassan arbetar på uppdrag av Kirkuk Now och Aide Humanitaire et Journalisme (AHJ), och täcker ämnen som jämställdhet, klimatförändringar och marginaliserade grupper. Reportaget om Jouza Ahmed är unikt då det handlar om något så ovanligt som en kvinnlig ledare i Irak.

Samtalsledare: Petter Bolme.

Här kan du se samtalet i efterhand


Palestinier i Gaza City. Foto: Naaman Omar/Flickr.

Vad händer nu med Gaza?

Enligt beräkningar som publicerats i The Lancet kan så många som 186 000 människor ha dödats i Gaza. Samtidigt fortsätter kriget – och det oerhörda civila lidandet. Hur är det att arbeta med den humanitära hjälpen på plats? Finns det någon lösning på lång sikt – och hur såg vardagen ut i Gaza innan allt raserades?

Medverkande:
Fia Iveslätt, sjuksköterska på MSF som arbetat på plats. 
Lotta Schüllerkvist, journalist och författare till boken ”Marnas hemlighet” som första gången kom ut 2010 och som nu släpps i nyutgåva.
Göran Paulsson, tidigare biståndsråd, fram till våren 2024 chef för det svenska biståndet till Palestina.

Moderator: David Isaksson.

Här kan du se samtalet i efterhand


Hur har bilden av Sverige förändrats? Kollage: Lisa Jansson.

Hallå Sverige – hur är läget?

Natoanslutning, koranbränningar, stoppat bistånd till Palestina och uppsagda biståndsavtal – hur har bilden av Sverige i det globala syd förändrats? 

Svenska institutets årsrapport för 2023 visar att bilden av Sverige fortfarande är stabil och positiv i stora delar av världen, men att den har försämrats i en del länder i Mellanöstern, Nordafrika och Asien. Överlag så ökade antalet publiceringar om Sverige – på gott och ont!

Flera organisationer som arbetar med bistånd i världen vittnar om att förtroendet för Sverige sjunkit. I ett internt memo går UD också ut till ambassaderna om hur de ska göra för att dämpa de negativa reaktionerna.

Vad kan vi vänta oss framöver?

Medverkande:
Anna Rudels, ställföreträdande generaldirektör och chef för avdelningen Sverigekommunikation och främjande vid Svenska institutet.
Mattias Goldmann, författare och debattör.
Anna Tibblin, generalsekreterare, We Effect.

Moderator: David Isaksson.

Här kan du se samtalet i efterhand


Från Ukrainska hubbens Facebook.

Ukraina – Att göra stor skillnad i det lilla

Runt om i Sverige finns volontärer, små organisationer och aktivister som bidrar till motståndet – och framtiden – i Ukraina. Många arbetar också för att ge stöd till de ukrainska flyktingarna i Sverige. Till synes är de små och marginella jämfört med det stora stödet genom bistånd och försvar – men deras engagemang gör stor skillnad i människors vardag.

Många av dessa organisationer samarbetar inom Ukrainska Hubben, en sammanslutning av ukrainsk-svenska organisationer. Under samtalet medverkar personer från några av organisationerna för att berätta om sitt arbete.

Medverkande:
Isabella De Farfalla, OperationChange.
Khrystyna Hevchuk, RefugeeHope.
Stig Löfgren, Swedish Rescuers.

Samtalsledare: Inga Näslund, Ukraina- och Rysslandsexpert, Palmecentret.

Här kan du se samtalet i efterhand


Foto: Saba Kareem. En del av Sabas berättelse om Marwah Al-Naimi, en ingenjör som startade företaget Green Gold project och volontärgruppen ”Friends of the Planet”.

Irak-utställning och samtal med Saba Kareem

Saba Kareem är dokumentärfotograf i Bagdad. I hennes fotoreportage får vi följa Marwah Al-Naimi, en kvinnlig ingenjör som startade eget företag, ”Det gröna guldet”, med affärsidén att producera ekologiska jordbruksprodukter av avfall. 

Saba Kareem arbetar också som fotojournalist och videograf och sedan 2019 är hon fotograf för Reuters i Irak. Hon är den första irakiska kvinnliga fotojournalisten att arbeta med en internationell nyhetsbyrå efter att USA invaderade Irak 2003. Reportaget om Marwah Al-Naimi visar att det är extra krävande men möjligt att vara kvinnlig entreprenör i Irak.

Samtalsledare: Petter Bolme.

Här kan du se samtalet i efterhand


Fabrik i Bangladesh. Foto: Wikimedia.

Why are companies so afraid of workers?

The Global Rights Index shows that democracy and human rights at work are shrinking around the world. Employers threaten, intimidate, and harass workers to prevent them from exercising their right to collective bargaining. In 2023, workers were subjected to violence in 44 countries and 22 trade unionists were killed in six different countries.

The Olof Palme International Centre operates in five of the world‘s ten worst countries for workers. During this event, we will explore and discuss why trade union rights are being undermined, by whom, and who our opponents are. We will also highlight how trade union rights are linked to other progressive goals such as democracy, feminism and climate change.

Join us for an important discussion on labour rights and how we can build a more just and sustainable world!

Participants:
Oscar Ernerot, incoming Secretary General Olof Palme International Centre, currently head of the international department at The Swedish labour congress (LO). 
Trenton Elsley, Executive Director, Labour Research Service (LRS) in South Africa.
Britta Lejon, president of the Swedish labour union ST and president of the global union PSI. 

Moderator: David Isaksson.

Här kan du se samtalet i efterhand


Will the Democratic Alliance and ANC rule together? Photo: Press photos.

Can the new government solve South Africa’s problems?

For the first time since the end of the apartheid regime, the African National Congress (ANC) cannot govern by itself. Instead, ANC has formed a broad centre-left coalition government that includes the Democratic Alliance (DA). Will the new coalition succeed in turning the tide and revitalizing the economy? How will the opposition to the left of the ANC act? 

Participants: 
Trenton Elsley, Labour Research Service (LRS).
Louise Lindfors, Secretary General of Afrikagrupperna.
Kaj Persson, former diplomat at the Swedish Ministry of Foreign Affairs with 40 years of experience in Southern Africa.

Moderator: David Isaksson.

Här kan du se samtalet i efterhand


Pakistan. Foto: Muhammad Numan/Unsplash.

Plasten i våra kroppar – varför drabbas fattiga värst?

Nästan all plast produceras av multinationella företag med huvudkontor i höginkomstländer. Samtidigt drabbas världens fattigaste länder hårdast av plastföroreningar.

En rapport från Världsnaturfonden WWF visar att livstidskostnaden för plast är tio gånger högre för låginkomstländer än för rika länder. Samtidigt visar forskning hur mycket plast som tränger in i våra kroppar. Den 25 nov – 1 dec 2024 i Busan, Sydkorea, genomförs de sista förhandlingar för ett globalt avtal för att minska plastföroreningar, med målet att avtalet ska vara på plats till 2025.

Kommer vi att lyckas nå ett globalt plastavtal? Varför drabbas människor i fattiga länder mer av hälsoproblem på grund av plastföroreningar – och vad krävs för att världens minst utvecklade länder ska kunna ha hållbara system för avfallshantering och återvinning?

Medverkande:
Inger Näslund, senior rådgivare Hav och fiske på WWF.
Carl Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap med inriktning på miljöns betydelse för hälsa och utveckling hos barn, Karlstads universitet.

Moderator: David Isaksson.

Här kan du se samtalet i efterhand


Foto: Ishtar Obaid. Nuur är med i Bagdad Skate Girls, en community av skateboardtjejer.

Irak-utställning och samtal med Ishtar Obaid

Ishtar Obaid är självlärd fotograf. I hennes fotoreportage följer vi 22-åriga Nuur som är med i Baghdad Skate Girls, en community av skateboardtjejer. 

Ishtar Obaid började sin resa som fotograf efter att ha jobbat tretton år i inom näringslivet i Förenade Arabemiraten. 2023 flyttade hon tillbaka till Irak för att följa sin dröm om att bli fotograf. Reportaget om Baghdad Skate Girls visar en okänd sida av Irak: Att tjejer åker skateboard är minst sagt ovanligt i Irak.

Samtalsledare: Petter Bolme.

Här kan du se samtalet i efterhand


Går det att mäta kvalitet i biståndet? Kollage: Lisa Jansson.

Går det att mäta kvalitet i svenskt bistånd?

I regeringens reformagenda för biståndet lyfts tydligare krav på resultat, effektivitet, långsiktighet och transparens fram som en central prioritering. Krav på uppföljning och resultatredovisning utpekas som särskilt avgörande. Men vad är egentligen kvalitet – och hur mäter man det i så fall?

Medverkande:
Jakob Granit, generaldirektör, Sida.
Jan Pettersson, kanslichef för Expertgruppen för Biståndsanalys (EBA).
Karolina Winbo, programchef, Läkarmissionen.

Moderator: David Isaksson.

Här kan du se samtalet i efterhand


Kollage: Lisa Jansson.

Vad innebär EU:s nya lag om företagens ansvar?

EU:s nya lag om företags ansvar (CSDDD eller CS3D) är nu på plats. Vad innebär den nya lagen i praktiken för de cirka 500 svenska bolagen som omfattas? Kan lagen också ha effekt på underleverantörerna och vad behöver dessa mindre bolag i så fall göra? Och – kan EU:s nya lagstiftning skapa riktig förändring – eller blir resultatet bara snygga rapporter?

Vi diskuterar vad som i praktiken krävs för att effektivt hantera risker kopplade leverantörskedjor i Södra Kivu, situationen i Xinjiang, eller när det gäller hur företag ska agera i områden där det pågår krig och konflikt. 

Medverkande:
Mathieu Vervynckt, expert på värdkedjor och mänskliga rättigheter, Swedwatch.
Theo Jaekel, jurist och CSR-expert.
Petter Bolme, Global Reporting.

Moderator: David Isaksson.

Här kan du se samtalet i efterhand


Volontärer i arbete. Foto: A Demand for Action.

Kan volontärerna förnya biståndet?

Unga naiva personer som gör mer skada än nytta när de är på plats i bland annat Afrika? Eller tvärtom – engagerade och nyfikna entusiaster som kan förnya och entusiasmera? Lyssna på ett samtal kring volontärer – och engagemang.

En gång i tiden skickade Sverige ut mängder med volontärer och unga experter som skulle hjälpa till i biståndet. Nu är det mesta skrotat och ersatt av professionella excel-experter som ska garantera att måluppfyllelsen sker enligt de av regeringen och Sida uppsatta riktlinjerna.
Men vad händer när biståndet blir alltför tekniskt? Hur påverkar det engagemanget. Och om Sverige inte längre har några unga experter – hur ska vi då kunna bygga ett inflytande i FN och EU – något som regeringen ju trots allt vill.

Medverkande:
Nuri Kino, grundare av A Demand for Action.
Mattias Goldmann, författare och debattör.
Kristina Jamil, Grundare av Educated Girls for Excellence och styrelseledamot i FUF.

Moderator: David Isaksson.

Här kan du se samtalet i efterhand


Författarsamtal och bokmingel

Vi avslutar Global Festival med mingel och författarsnack. Hör författarna berätta om sina böcker, mingla och passa på att köpa böcker och få dem signerade.

Du möter:
Martin Uggla om ”Lukasjenkas land: makten, motståndet och hoppet”
Lyssna på samtalet här

Lotta Schullerqvist om ”Marnas hemlighet: berättelser från Gaza”
Lyssna på samtalet här

Alex Voronov om ”Blågula kriget – om svenskarna som slåss för Ukraina”
Lyssna på samtalet här

Stig Fredrikson om ”Sista ordet: ryska regimkritiker mot makten”
Lyssna på samtalet här

Carlos Decker-Molina om ”Att inte dö så mycket”
Lyssna på samtalet här

Lars Jederlund om ”Hela Europas krig: vår framtid avgörs i Ukraina”
Lyssna på samtalet här

Henrik Brandão Jönsson om ”Saudade: att längta bort och hem på samma gång”
Lyssna på samtalet här


Partner bidrar med idéer och kunskap

Global Festival anordnas i samarbete med Läkare Utan Gränser, Palmecentret, Läkarmissionen, Uppsala Health Summit och Studio SN7. Fler partner tillkommer. Vill din organisation också bli partner? Hör av dig så skickar vi mer information.


Vill du veta mer? Vill din organisation, myndighet eller företag bli partner med Global Festival? Hör av dig till oss på info@globalbar.se

Här kan du titta på förra årets Global Festival

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.