Enas, Ishtar och Saba är tre unga reportagefotografer från Irak. I ett unikt projekt skildrar de och andra kvinnliga fotografer i Irak sitt land genom egna historier. De besökte Sverige för att presentera sina reportage i en utställning på Global Festival i Stockholm. Här kan du se hela utställningen digitalt.

Utställningen i Stockholm avslutar ett samarbetsprojekt mellan Global Reporting och Framing Photojournalism School i Erbil, Irak. Projektet vars syfte är att fortbilda och utöka möjligheterna för kvinnliga pressfotografer i Irak ingår i Svenska institutets program Creative Partnership.  

Av fler än tusen kvinnliga fotografer antogs 17 som fick delta i en kurs i fotojournalistik. Fotoutbildningen leddes av Anette Nantell, hyllad nyhetsfotograf på Dagens Nyheter och Safin Hamid, en av de främsta nyhetsfotograferna i Irak och chef för AFP:s fotoavdelning i Irak.

Enas, Ishtars och Sabas berättelser:

Enas Hassan:

Enas Hassan är journalist och fotograf i Irak. Hon arbetar på uppdrag av Kirkuk Now och Aide Humanitaire et Journalisme (AHJ), och täcker ämnen som jämställdhet, klimatförändringar och marginaliserade grupper.

Enas berättelse handlar om Jouza Ahmed Yassin, 52, är den första kvinnan i Irak att bli vald till mukhar – bychef.

Enas berättelse

Jouza Ahmed Yassin, 52, är den första kvinnan i Irak att bli vald till mukhar – bychef. För ett år sedan utsågs hon till ledare i byn Al-Agidat Al-Thaniya i Hawija-distriktet i Kirkuk, efter en underskriftskampanj från byborna. Hennes utnämning stöddes av Hawijas borgmästare. Efter att hon blivit utnämnd började hon genast att utföra sina plikter med att fylla i och stämpla officiella dokument för byborna.

Jouza har nu framgångsrikt fått godkännande för att byn ska få fyra eltransformatorer och arbetar för närvarande med att få tillstånd för att asfaltera byns huvudgata. 

Jouza har också spelat en betydande roll för att hjälpa till att integrera återvändande familjer vars med-lemmar var anslutna till ISIS. Hon är mamma och mormor. Hon har tre söner och tre döttrar som alla är gifta. Hon bor för närvarande med sin son, hans fru och deras son. Hon tar också hand om sin dotters familj efter att hennes man dödades av ISIS.

Ishtar Obaid:

Ishtar Obaid är självlärd fotograf. Hon började sin resa som fotograf efter att ha jobbat tretton år i inom näringslivet i Förenade Arabemiraten. 2023 flyttade Ishtar tillbaka till Irak för att följa sin dröm om att bli fotograf.

Ishtar Obaids berättelse handlar om 22-åriga Nuur som är med i Baghdad Skate Girls, en community av skateboardtjejer. 

Ishtars berättelse

Nur är en 22-årig tjej bosatt i Bagdad. Nurs resa med skateboard-åkning började när hon studerade utomlands i Istanbul, där hennes passion för sporten väcktes. När hon återvände till Bagdad lade hon motvilligt sin bräda på hyllan, eftersom det inte fanns några ställen att åka på, särskilt för tjejer. Men en ny community har väckt hopp – Baghdad Skate Girls. Gruppen ordnar veckoträffar för likasinnade tjejer, och erbjuder en fristad för dem att utöva sin passion för skateboard-åkning.

Nur är exalterad över att vara tillbaka på sin bräda, men hon är fortfarande försiktig, medveten om eventuella motreaktioner från samhället. Trots sin glädje brottas hon med känslor av frustration, eftersom hon inser att hennes förmåga på brädan inte är samma som killarnas, som har haft mycket fler träningsmöjligheter. För Nur verkar möjligheten att delta tillsammans med killarna på professionell nivå vara utom räckhåll.

Saba Kareem:

Saba Kareem är dokumentärfotograf i Bagdad. Hon arbetar också som fotojournalist och videograf och sedan 2019 är hon fotograf för Reuters i Irak. Hon är den första irakiska kvinnliga fotojournalisten att arbeta med en internationell nyhetsbyrå efter att USA invaderade Irak 2003. 

Sabas berättelse handlar om Marwah Al-Naimi, en kvinnlig ingenjör som startade eget företag, ”Det gröna guldet”, med affärsidén att producera ekologiska jordbruksprodukter av avfall. 

Sabas berättelse

Trots samhällets utmaningar och många hinder utmärkte sig Marwah Al-Naimi i sin roll på energi-myndigheten. Marwah var orubblig i sitt engagemang för hennes specialområde automationsteknik, trots att hon arbetade i en miljö som involverade farliga kemikalier med risker för att inte kunna bli gravid.

På grund av den låga lönen bestämde sig Marwah för att starta ett företag – Green Gold-projektet. Det är ett långsiktigt miljöinitiativ som använder avfall, grönsaker, frukt, sågspån, papper och animaliskt avfall för att producera ekologiska jordbruks-produkter. Den komplicerade processen kräver stor fysisk ansträngning och noggrann planering för att tillverka gödsel som är bra för miljön. Projektet syftar till att minska föro-reningar i marken, särskilt organiskt avfall som är en stor bidragande orsak till sjukdomar och växthus-gaser som orsakar klimat-förändringar.

Marwah grundade också volontär-gruppen ”Friends of the Planet”, som besöker skolor på landsbygden för att öka medvetenheten om återvinning och konsumentavfalls-hantering. Deras mål är att öka medvetenheten om värdet av att använda dessa material i konstnärliga sammanhang.

Marwah driver företag, arbetar som ingenjör och är aktiv i föreningslivet. Samtidigt är hon ensam-stående mamma till sina två döttrar som hon stödjer och uppmuntrar. 

Se också bildspelet med flera berättelser av övriga deltagare på utbildningen:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.