Köttbullar för en hållbar värld


Finns det en vanligare vardagsrätt än köttbullar med potatismos? Men även en köttbulles klimatpåverkan variera starkt. Läs vidare om hur du lagar inte bara goda – utan också hållbara köttbullar. Och se vilken skillnad det blir med olika ingredienser med hjälp av data som tagits fram av Consupedia.

Diagrammet nedan visar ett recept gjort på icke ekologiska ingredienser och köttbullar gjorda på 100 procent nöttfärs. I granskningen har vi utgått från sju parametrar: klimat, vattenanvändning, biologisk mångfald, användning av bekämpningsmedel, hälsa och rättvisa. För varje parameter gäller att ju högre poäng – desto bättre!

Små förändringar ger stor skillnad

Om du byter ut till ekologiska produkter och till 50 procent nötfärs och 50 procent fläskfärs i köttbullarna så kommer det att se ut så här. Det kan se ut som små förändringar – men skillnaden blir stor!

Som du ser förbättras nästan alla värden. Varför blir det så? En av förklaringarna är att djur utfodras med foder som innehåller bekämpningsmedel. Dessa bekämpningsmedel går ner i jorden och kan förorena vattnet. Det kommer att störa den biologiska mångfalden. Detsamma gäller för icke ekologiska frukter och grönsaker.

För att minska CO2-avtrycket, utan att välja vegetariska alternativ, kan man minska konsumtionen av nötkött, som är den ingrediens som har högst CO2-avtryck per kilo. I receptet byter vi därför till hälften fläskfärs i köttbullarna. Att vi valt ekologisk färs vilket ger också en effekt på staplarna för bekämpningsmedel och klimat.

Vill du äta ännu mer klimatsmart ska du välja ekologiska produkter, dra ner på mängden kött och öka mängden ingredienser från växtriket.

Ekologiska köttbullar för fyra – här är receptet

250 g köttfärs,
250 g fläskfärs
75 g ströbröd
1 lök, hackad
1 tsk vitlökspulver
1 ägg
1 msk olivolja
3 msk smör
1 msk vetemjöl
0, 5 msk köttbuljong
4 msk vispgrädde
1 msk dijonsenap
700 g potatis
2 dl mjölk
Lingonsylt

Gör så här
Köttbullar:
Blanda färs, ströbröd, lök, ägg, salt, peppar och vitlökspulver. Gör små bollar och stek dem i en panna med en blandning av smör och olivolja. Ta bort köttbullarna men lämna pannan otvättad.

Sås:
I samma panna, tillsätt smör och vetemjöl, koka lite. Tillsätt sedan köttbuljong gradvis under vispning tills den blir slätt. Tillsätt sedan vispgrädde och dijon senap. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen.

Potatismos:
Koka potatisen och mosa dem. Tillsätt mjölk, salt och peppar. Bland ihop alla ingredienser.
Smaklig måltid!
Kockens tips: Lägg till en nypa muskotnöt till såsen, det ger mer en fylligare smak.

Äh, jag orkar inte!

Orkar du inte göra köttbullarna själv? Här hittar du de bäst rankande färdiglagade köttbullarna utifrån data som Consupedia tagit fram.

Consupedia – insikt och verktyg för hållbara beslut

Consupedias databas är världens mest omfattande för livsmedel och hållbarhet. Den är utvecklad i samarbete med forskare vid KTH och Högskolan Dalarna och hjälper dig att fatta hållbara beslut.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.