Ernkrans: Vi avräknar inte mer än vad som absolut behövs

– Jag förstår verkligen den oro som många inom civilsamhället känner och jag kommer att vara den första att ta kampen för att vi ska kunna ge nya och bättre besked till civilsamhället. Det säger biståndsminister Matilda Ernkrans i avsnitt 107 av Global Podd.
Som prenumerant kan du lyssna på ett utdrag och läsa en sammanfattande artikel innan podden släpps.

Det stormar just nu mycket kring biståndsminister Matilda Ernkrans sedan regeringen beslutat att räkna av upp mot 40 procent av många biståndsinsatser som genomförs av organisationer inom civilsamhället. Matilda Ernkrans kan i nuläget inte ge några nya besked, men, säger hon: 

– Jag förstår verkligen den oro som många inom civilsamhället känner och kommer att vara den första att ta kampen för att vi ska kunna ge nya och bättre besked till civilsamhället och folkrörelserna – för det tycker jag att de förtjänar!

Betyder det att regeringen kan komma att ompröva neddragningarna?
–  Vi har hela tiden varit tydliga med att det är den faktiska mängden flyktingar som kommer till Sverige som avgör hur stora avräkningarna kommer att bli. Den senaste prognosen vidare på att det kommer färre än vad man trodde tidigare och jag kommer inte att avräkna en enda krona mer än vad jag behöver. Civilsamhället och folkrörelserna står först hos mig om att lämna nya och bättre besked – samtidigt är det för tidigt för oss att komma med några nya besked.

Lyssna på ett utdrag ur podden här

I Global Podd får Matilda Ernkrans också frågan vad hon skulle vilja säga till de handläggare på organisationer runt om i Sverige som nu får ringa till sina partners och förklara att viktig verksamhet inte kan genomföras som planerat. Hon svarar: 

– Det är klart att jag som biståndsminister inte vill ändra på den viktiga planering som finns. Jag vet att varje biståndskrona gör skillnad i världen, men nu har vi ett krig i Europa och Ukraina behöver också vår solidaritet. Därför utgår jag från att Sida verkligen anstränger sig till det yttersta för att se till så att detta får så liten påverkan som det bara är möjligt.

Det positiva engagemang som vi sett från företag och allmänheten i samband med Ukraina-kriget hoppas hon nu ska bredda givarbasen:

– Jag tycker att vi som land ska bidra med en procent, men fler länder borde åtminstone nå 0,7 procent av BNI. Vi behöver också hitta fler vägar för att det privata näringslivet ska kunna bidra.

Matilda Ernkrans menar också att det i framtiden kan behövas en annan modell än den nuvarande för att hantera stora kriser och den finansiering dessa kräver:

– Vi har ett fantastiskt bistånd som fungerar bra de allra flesta år. Vi har gjort avräkningar sedan 90-talet, men det är problematiskt när det uppstår nya stora humanitära kriser som vi inte kunnat förutse och som får en stor påverkan. Därför behöver vi hitta ett sätt för att hantera dessa, konstaterar hon i intervjun.

David Isaksson

läs också

https://globalbar.se/2022/04/global-bar-11-5-halla-varlden-vad-ar-det-som-hander%EF%BF%BC/

https://globalbar.se/2022/05/bistand-de-tackar-nej-till-sidas-pengar/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration