Vem blir nästa biståndsminister?


Vem efterträder "Snygg-Per" som biståndsminister med uppdrag att lösa alla världens problem? Foto: Shutterstock.

Miljöpartiet har lämnat regeringen och om allt går enligt planerna får Sverige en socialdemokratisk enpartiregering nästa vecka. En av de poster som ska tillsättas är biståndsministern.
Vem får jobbet? Och vad krävs av en biståndsminister som bara har nio månader på sig? Vi guidar dig i djungeln av namn.

I avsnitt 92 av Global Podd som släpps i helgen hör du Per Olsson Fridh om tiden som biståndsminister.

– Haha, vore så klart kul om mitt namn nämndes, säger en annan person.

Efter mindre än ett år som minister har snygg-Per (som Per Olsson Fridh lär kallas av kvinnor i branschen) avgått och med honom resten av de miljöpartistiska statsråden. På måndag kommer riksdagen på nytt att rösta om Magdalena Andersson som statsminister och – om allt går vägen – så kommer vi att ha en socialdemokratisk minoritetsregering fram till valet i september 2022.

En av de poster som nu blir ledig är jobbet som biståndsminister. Men vem hoppar av ett tryggt jobb för det kamikaze-uppdrag som det innebär att vara minister i nio månader (med eventuell möjlighet till förlängning)? Och vad krävs i så fall av hen?

Man kan tänka sig platsannonsen ungefär så här:

Ledigt jobb: Biståndsminister
Nio månaders tidsbegränsad provanställning med (viss) chans till förlängning. Krav: fylld av solidaritet, bra administratör, omtyckt av branschen, snabb på tangenterna och beredd att ta fighten med M och SD som vill halvera biståndet. Välkommen till valrörelsen redan innan den startat! hälsar Maggan
.

Att Per Olsson Fridh varit populär (och inte bara snygg) är det ingen tvekan om:
– Han var jäkligt bra, bäste på länge, säger en person.

En mycket hög tidigare chef inom biståndet uttrycker det så här:
– Det som behövs nu är någon som offensivt, trovärdigt och ”modernt” kan ta en valrörelse där biståndet blir ett slagträ som ställs mot nationella behov. Personen behöver kunna föra ut varför – vad som funkar – och det ”upplysta egenintresset” på ett pedagogiskt sätt. Viktigare med övertygelse, god och bred kunskap än partibok. Att vederbörande också måste funka internationellt är också mkt viktigt. Sverige behöver mer röst bakom pengarna. Oftast ingen attraktiv ministerpost så kanske en ”expertminister” gör mer nytta. 

En liknande tankegång har Nuri Kino, debattör och grundare av organisationen A Demand for Action:
– Jag kan tyvärr för lite om kandidaterna, om det ens finns sådana. Den jag skulle vilja se som biståndsminister är en politiker som vågar säga ifrån, som kan ta fajten mot ett annat lands ledning, men också mot sitt partis sådana. Ministern måste ha kunskap om och från stora delar av världen. Vederbörande måste också ha kunskap om korruption och hur man förekommer den. Någon med mod, insikt och framtidsvision. Någon som är beredd att ändra det svenska biståndet i grunden, så att det kommer fram och används rätt. Vi är ett av världens mest generösa länder, vilket vi alla är stolta över men vi ska också försäkra oss om att vi gör rätt, att inte våra skattemedel hamnar i fel fickor som använder dem till något vi inte avsett dem för, säger han.

– Årets mest korrekta svar: Vi är beredda att arbeta konstruktivt med vilken biståndsminister det än blir, skriver en annan person och bifogar för säkerhets skull en smiley.

Ulrika Modéer, tidigare statssekreterare för just biståndet (Miljöpartiet) och numera hög chef inom FN-organet UNDP, uttrycker det så här:
– Jag hoppas Sverige får en minister som kan ta och leda internationella initiativ för ett effektivt utvecklingssamarbete som kan hantera en mycket osäker värld, med fler och allt mer utdragna konflikter, ökande ojämlikhet som bryter sönder samhällskontrakten och underminerar tilltron till demokrati och att miljö och klimat fullt integreras i arbetet.

Fast kanske kan hon lockas tillbaka till Sverige nu när hon inte längre själv är politiker? Flera personer tycker att Ulrika Modéer vore ett utmärkt val, däribland Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige:

– Jag vill ha någon som kan bistånd riktigt bra och förstår utmaningarna i världen. Jag tycker att Per Olsson Fridh har gjort ett bra jobb, men skulle vilja se Ulrika Modéer. Det är utifrån kompetens inte partitillhörighet.

Andra noterar att socialdemokraterna varit väldigt anonyma de senaste åren när det gäller biståndsfrågor. 
–  Ingen har profilerat sig på dessa frågor, förutom möjligen Gabriel Wikström med Agenda 2030-arbetet. S har inte synts och hörts i utvecklings-politiken på ganska länge, konstaterar en person som vill vara anonym.

– Har dålig koll på kandidaterna och den yngre s-generationen tyvärr. Men Thomas Hammarberg vore en dröm, svarar ambassadören och tidigare Folkpartiledaren Maria Leissner.

En stor del av biståndet genomförs av kyrkliga aktörer och kanske vore det dags för någon med koppling till den ekumeniska världen?
– Jag tänker att Sara Kukka Salam, ordförande för Tro och solidaritet skulle passa bra. Hon är kunnig och engagerad för globala frågor samt ser värdet av långsiktigt bistånd som ett kraftfullt verktyg för jämlikhet, fred och demokrati. Hon förstår också religionens roll i utvecklingssamarbetet och är engagerad för mångfaldsfrågor. Tro och solidaritet drev också på för att avskaffa avräkningarna från biståndet och det är också mycket bra, menar Lena Ingelstam, generalsekreterare för Diakonia.

En annan tanke som förs fram är att återigen föra samman bistånds- och klimatfrågan:
– Jytte Guteland som klimat- och biståndsminister, alltså samma kombination som Isabella Lövin hade, menar författaren och debattören Mattias Goldmann.

Det finns också flera tidigare ministrar bland förslagen, som Carin Jämtin och Jens Orback. Eller varför inte en riktig senior?

Hans Dahlgren. Han är mycket bra på att kommunicera. Diskuterar gärna med unga människor. Han kan EU – vilket är viktigt för Sverige, biståndet och utrikespolitiken. Han är duktig och påläst, tycker Sida-veteranen Marie Bergström.

Kent Härstedt är väl möjlig, men vill han ens? frågar sig en annan person.

Men måste det verkligen vara en socialdemokrat? Det vore bra om man tog någon från civilsamhället med gedigen kunskap om miljö och mänskliga rättigheter, menar en person. Eller varför inte en författare? Helena Thorfinn kan både bistånd och att skriva läsvärt. Eller kanske en kock som förstått att vägen till fred går via magen – Tareq Taylor?

Eller varför inte en författare? Helena Thorfinn kan både bistånd och att skriva läsvärt. Eller kanske en kock som förstått att vägen till fred går via magen – Tareq Taylor?

Ola Rosling, föreslår Expressens Magda Gad som ju sett mer av biståndets misslyckanden än de flesta.

Författare och journalisten Patrik Oksanen, knuten till tankesmedjan Fri Värld, har flera pigga förslag:
–  Först ett wild card. Anneli Hulthén, idag landshövding i Skåne, är en underskattad politiker; erfaren, tuff men också varm, skulle kunna sköta ett sådant komplext fögderi utmärkt. Urban Ahlin är kanske den bästa utrikesminister S aldrig fick, är det dags för honom att få komma in i värmen från Ottawa? 

Det dyker också upp doldisar bland förslagen som Azadeh Rojhan Gustafsson, riksdagsledamot och Magdalena Anderssons ersättare:
– Fast nä, inte med så kort tid kvar till valet. Däremot är hon min kandidat i en ny mandatperiod, skriver Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect och Vi-skogen.

Flera nämner också Kenneth G Forslund, ordförande i utrikesutskottet. Han är både kunnig och saklig, men frågan är om han har den vassa tunga som krävs för att ta fighten med moderaterna inför ett val. Tuff är däremot Lawen Redar – Stefan Löfvens ersättare i riksdagen.

Magnus Walan, senior policyrådgivare på Diakonia, är en av biståndets verkliga insiders med ett omfattande kontaktnät i så gott som samtliga partier. Han säger så här:
– Jag gissar att Annika Strandhäll blir jämställdhetsminister. Om hon inte blir det så är hon en kandidat på posten för internationellt utvecklingssamarbete som det heter. Hon har varit mycket aktiv, läst på och deltagit mycket i debatter den tid hon suttit i utrikesutskottet med ansvar för biståndet.

Annika Strandhäll är mycket riktigt mångas favorit. Hon medverkade i Global Bar Talks i augusti. Hon är verbal och inte rädd för att kriga på sociala medier. Det som talar mot henne är att den som är talesperson inom ett område sällan blir minister efter ett val. Men nu är det ju inte val utan ett extraordinärt läge, så kanske … 

Därmed är vi framme vid den person som flest pekar ut som framtida biståndsminister.

När Palmecentrets dåvarande chef Carin Jämtin 2003 tog plats på Göran Perssons presskonferens var det inte många reportrar som kände igen henne. Nästa vecka blir det kanske hennes efterträdares tur att göra samma resa.

Anna Sundström är, att döma av de svar som Global Bar Magazine fått in, de flestas favorit. Till dem som förordar henne hör Jesper Bengtsson, tidigare bland annat chefredaktör för OmVärlden och idag skribent på Dagens Arena. En annan person som tycker samma sak är Anna Sundströms företrädare Jens Orback, liksom liberalen och chefen för SILC, Martin Ängeby.

Skulle det bli Anna Sundström som får uppdraget så väntar en intressant strid på Utrikesdepartementet (om Ann Linde blir kvar) kring både Palestina och kärnvapenförbud.

Vem tycker då Anna Sundström själv borde ha jobbet?

– Evin Incir, svarar hon.

David Isaksson 

Lyssna också på:

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.