Vänstern mot valseger i Honduras


Valkampanj i Honduras.

Ledaren för vänsterblocket Libre Xiomara Castro ser av allt att döma ut att vinna presidentvalet som hölls på söndagen den 28:e november. Valdeltagandet var rekordhögt och för många var valet en folkomröstning om korruptionen.

2009 störtades Ximoara Castros man och den dåvarande presidenten José Manuel Zelaya Rosales  i en militärkupp. Sedan dess har våldet och korruptionen bara tilltagit i Honduras, ett land där narkotikakartellerna har sett så starkt grepp om makten att det även innefattar den sittande presidentens familj. Bland annat så sitter presidentens bror fängslad i USA, dömd för narkotikabrott. 

Men nu tycks Honduras ha fått nog av korruption och maktmissbruk. Med drygt 20 procent av rösterna räknade har Xiomara Castro ca 53 procent av rösterna, medan det sittande partiets kandidat Nasry Afuera – som förekommer i den så kallade Pandora-läckan – har ca 34 procent. Valdeltagande på ca 62 procent är också det rekordhögt.

– Jag är oerhört glad över att Honduras nu har röstat och visat att man inte längre låter sig styras av korruption och narkotikahandlare. Människor har också visat att de, trots den stora fattigdomen, stod emot regeringspartiet desperata försök på slutet med att med hjälp av mat och kontantbidrag, köpa sig till röster. Och vi har dessutom fått den första kvinnliga presidenten i Honduras historia.

Det säger Luis Redondo, stridbar kongressledamot från Libre från staden San Pedro Sula och som nu kan komma att bli talman i kongressen som väljs samtidigt med presidentvalet.

Luis Redondo (t hö). Foto: Libre.

Enligt den inofficiella rösträkning som pågår samtidigt med den officiellt ser Luis Redondo ett dubblerat stöd jämfört med förra valet då resultatet plötsligt ”ändrades” under valnatten, något som ledde till omfattande anklagelser om valfusk.

– Men den här gången kan de inte fuska bort valresultatet. En övervikt med 20 procent kan inte bara ”försvinna”, konstaterar Luis Redondo.

Frågan är nu vad som kommer att hända med den avgående presidenten Juan Orlando Hernandez (JOH kallad) som även han anses ingå i narkotikamaffian.

– Tillsammans med andra parlamentsledamöter har jag sedan tidigare krävt att presidenten ska avgå. Jag är glad över att USA:s nuvarande president Biden till skillnad från Trump inte lät sig fotograferas med en president med koppling till narkotikahandeln och jag tror att USA inom en snar framtid kommer att begäran honom utlämnad och att han då kommer att dömas till ett hårdare straff än sin bror, fortsätter Luis Redondo.

David Isaksson

Läs också:

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.