Greta Thunberg – från ensamstrejk till global superaktivist


Greta Thunberg i sin gula regnrock, omgiven av andra ungdomar i samband med en skostrejk i Bristol den 28 februari 2020
28/2 2020. Greta deltar i en demonstration Bristol. Foto: Shutterstock

I augusti 2018 inledde Greta Thunberg sin ensamma skolstrejk utanför Riksdagen i Stockholm i protest mot den globala uppvärmningen. På mindre än tre år har Greta Thunberg gått från att vara en vanlig femtonåring till att bli en av världens mest inflytelserika aktivister också när det gäller mänskliga rättigheter och hennes stiftelse har delat ut flera miljoner kronor. Nu uppmanar Greta Thunberg världen att göra mer för att bekämpa orättvisan i fördelningen av covid-vaccin och i dagarna beslutade hennes stiftelse att donera en miljon kronor till COVAX-programmet som bidrar till att fler får tillgång till vaccin.
Här är tidslinje för Greta Thunbergs engagemang, från ensam skolstrejkare till global rättviseaktivist.

Artikeln har uppdaterats den 4 november klockan 10:30

20 augusti 2018: Greta Thunberg, då 15 år gammal, skippar skolan för att protestera utanför riksdagen för mer åtgärder mot klimatförändringarna. Aftonbladet gör det som kanske är den första intervjun med henne.

26 augusti 2018: Hon får sällskap av fler elever, lärare och föräldrar vid ytterligare en protest och börjar få medieuppmärksamhet för sin klimatkampanj. Ett möte hålls i Rålambshovsparken där Greta ber alla att sprida budskapet vidare.

September 2018: Greta Thunberg börjar strejka varje fredag ​​för att protestera mot klimatfrågor. Hon bjuder in andra studenter att gå med i sin kampanj Fridays for Future som sker varje vecka.

November 2018: Mer än 17 000 studenter i 24 länder deltar i skolstrejkerna. Greta Thunberg börjar hålla tal vid evenemang runt om i  Europa, inklusive FN: s klimatsamtal i Polen.

Mars 2019: Greta Thunberg nomineras till Nobels fredspris. Antalet studenter som deltar i skolstrejker uppgår mer än 2 miljoner människor i 135 länder.

Maj 2019: Greta Thunberg utnämns till en av världens mest inflytelserika personer av tidningen Time och hennes bild pryder omslaget. ”Nu talar jag till hela världen”, skriver hon på Twitter.

Juli 2019: Konservativa och högerextrema lagstiftare uppmanar till en bojkott av Greta Thunbergs framträdande i det franska parlamentet och hånar henne som en ”apokalypsguru” och att hon står för ett ”Nobelpris i rädsla”.1 augusti 2019: Greta Thunberg slår tillbaka på ”hat- och konspirationskampanjer” efter att hon beskrevs som en ”djupt störd messias” som leder en ”kult” i en krönika av den konservativa australiensiska kommentatorn Andrew Bolt.

Augusti 2019: Greta Thunberg, som vägrar att flyga, seglar från Storbritannien till USA för att delta i ett FN-klimatmöte. Under tiden når väljer 3,6 miljoner människor i 169 länder att strejka för klimatet

23 september 2019: Greta Thunberg levererar ett hårt tal till ledare vid FN-toppmötet och anklagar dem för att ha ”stulit mina drömmar och min barndom med dina tomma ord”.

25 september 2019: Greta Thunberg blir en av fyra vinnare av Right Livelihood Award 2019, det alternativa Nobelpriset.

4 oktober 2019: Greta Thunberg fördömer klimatförhandlingarna i New York som ”ett misslyckande” men uppmanar supportrar att fortsätta att driva på förändringar vid en klimatstrejk i Iowa.

11 oktober 2019: Trots att hon är vadslagningsfirmornas favorit får inte Greta Thunberg Nobels fredspris, utan det går till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

November 2019: På grund av ett sista-minuten-byte av plats för FN: s klimatsamtal från Chile till Spanien behöver Greta Thunberg återvända med båt till Europa. Hon får lift med katamaranen La Vagabonde som genomför en stormig vinterresa tillbaka till Europa.

11 december 2019: Greta Thunberg fördömer ”smart redovisning och kreativ PR-tricks” för att dölja bristen på verkliga åtgärder mot klimatförändringarna i ett tal vid FN:s COP25-toppmöte samtidigt som 16-åringen blir den yngsta personen någonsin att utses till Time Magazine Årets person.

19 december 2019: Trump Twittrar att Greta måste ”jobba på sin ilska”. Ett knappt år senare får han svar.

13 mars 2020: Eftersom regeringar begränsar eller förbjuder demonstrationer och offentliga möten för att förhindra spridningen av det nya coronaviruset, uppmanar Greta Thunberg eleverna att genomföra den 82:a skolstrejken helt digital under hashtaggen #ClimateStrikeOnline.

24 mars 2020: Greta Thunberg säger att de snabba åtgärder som införts för att stoppa pandemin visar att världen också kan vidta de åtgärder som krävs för att bromsa klimatförändringen. Hon skriver på sociala medier att hon kanske fått covid-19.

22 april 2020: Greta Thunberg säger att 50-årsdagen av Earth Day är dags att välja ”en ny väg framåt” och ta itu med coronavirus och klimatförändringar samtidigt.

30 april 2020: Thunberg donerar ett pris på 100 000 dollar som hon fick till UNICEF för att köpa tvål, masker och handskar för att skydda barn från koronaviruspandemin.

5 juni 2020: Greta Thunberg och Fridays for Future lanserar en crowdfunding-kampanj för att hjälpa samhällen i Brasiliens Amazonas regnskog under covid-krisen.14 juli 2020: Greta Thunberg förenar andra med att uppmana till upphävande av Filippinernas nya terrorlag som hon sade hotar miljö- och klimataktivister i landet.

20 juli 2020: Greta Thunberg vinner det första Gulbenkian-priset för mänskligheten och donerar prispengarna på 1 miljon euro till välgörenhetsorganisationer.

25 december 2020: Dokumentärfilmen Greta får premiär på SvT.

5 januari 2021: Greta Thunberg engagerar sig tillsammans med ungdomar från bland annat Japan i kampen mot utbyggnaden av ett kolkraftverk i Vietnam.

31 januari 2021: Greta Thunberg nomineras åter till Nobels fredspris tillsammans med den ryska dissidenten Alexei Navalnyj, samt Världshälsoorganisationen WHO.9 april 2021: Aktivisten tillkännager att hon inte kommer att delta i COP26 i Glasgow 1-12 november på grund av oro över ojämlikhet i tilldelningen av vaccin.

2 februari 2021: Indisk polis vill åtala Greta Thunberg för hennes stöd till protesterande bönder i landet.

13 april 2021: BBC sänder en dokumentärserie om Thunberg och hennes klimataktivism med den brittiska sändaren och naturforskaren David Attenborough.

19 april 2021: Greta Thunberg meddelar att hennes stiftelse kommer att ge en miljon kronor till  COVAX-programmet.

2 november 2021: Thunberg leder protester utanför klimatmötet COP 26 i Glasgow och säger att världens ledare inte har lett oss någonstans och att det är upp till aktivister att åstadkomma förändring. ”Konferenser som #COP26 förändrar ingenting om det inte finns ett stort tryck utifrån från allmänheten”, twittrar hon.

Lin Taylor
Sonia Elks

Thomson Reuters Foundation

Översättning och bearbetning: David Isaksson

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.